Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Roemer pleit voor 'verbond van nieuw optimisme'

25 aug 10

Kijk of luister naar: Roemer pleit voor 'verbond van nieuw optimisme'

SP-partijleider Emile Roemer pleit vandaag voor een centrumlinkse coalitie. Zijn oproep komt op het moment dat het rumoer binnen het CDA toeneemt.


Roemer doet zijn oproep voor samenwerking van zijn SP met PvdA, CDA en GroenLinks vandaag in NRC Handelsblad.

Goede relatie
Roemer is van mening dat de centrumlinkse variant niet voldoende is verkend voordat de variant van VVD, CDA en PVV aan de orde kwam. Volgens de SP-leider zal het kabinet van zijn voorkeur een goede relatie kunnen onderhouden met de vakbeweging, voorzichtig zijn met bezuinigingen en een goede reputatie genieten in het buitenland. Bovendien hechten de vier partijen veel belang aan de democratische rechtsstaat.

Meerderheid
Daarnaast hebben PvdA, SP, CDA en GroenLinks samen een grotere meerderheid in de Eerste en Tweede Kamer, terwijl het mogelijke kabinet-Rutte I op dit moment geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. 

Rumoer
Roemers oproep komt op het moment dat binnen het CDA steeds luider wordt geprotesteerd tegen het mogelijke regeerakoord met VVD en PVV. Oud-CDA-premier Dries van Agt zegt in het blad Knack dat hij overweegt om zijn lidmaatschap van het CDA op te zeggen, als de partij in zee gaat met de PVV. Van Agt wil dan overstappen naar D66 of GroenLinks. Misschien blijft hij wél lid, maar dan als "lastpak".

Bedenkelijk
Ook oud-CDA-minister Maij-Weggen en senator Rob van de Beeten maken zich zorgen. De laatste noemt het "uiterst bedenkelijk" dat het congres van zijn partij zo'n belangrijke stem heeft in het formatieproces. Het congres moet de afweging die elk individueel fractielid maakt, ten volle respecteren, verklaarde het Eerste Kamerlid tegenover persbureau ANP.

Kans van slagen
Het stuk van Roemer is gericht aan de partijleiders van CDA, PvdA en GroenLinks. Het is echter maar de vraag of het CDA serieus op het voorstel zal ingaan, ook al gezien het vergevorderde stadium waarin de onderhandelingen met VVD en PVV zich bevinden. Ook de PvdA en GroenLinks staan niet te springen; zij willen alleen "echt" onderhandelen en niet op de achtergrond.

Vanavond is Emile Roemer bij NOVA te gast om zijn voorstel toe te lichten.

De integrale tekst van Roemers oproep is te vinden op de site van de SP.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief