Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Lubbers legt bom onder kabinetsonderhandelingen

26 aug 10

Kijk of luister naar: Lubbers legt bom onder kabinetsonderhandelingen

Een bom onder de kabinetsformatie. Oud-CDA-premier en oud-informateur Ruud Lubbers is op dit moment tegen een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV.


Zorgen
Hij heeft dat laten weten in brieven aan fractievoorzitter Maxime Verhagen en partijvoorzitter Henk Bleker. De Volkskrant kreeg de brieven in bezit. "Mijn standpunt heeft zich ontwikkeld van "ja, mits" tot "neen, tenzij", schrijft Lubbers in zijn brief. Vooral de onduidelijkheid over de vrijheid van godsdienst en Wilders' opstelling tegenover de islam baren Lubbers zorgen. Hij houdt wel de mogelijkheid open dat hij alsnog het minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV zal steunen.

Alternatief
Lubbers bereidde als informateur de weg voor de besprekingen over een rechts kabinet. Nu ziet hij een ander alternatief; een minderheidskabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks dat in de Kamer gesteund zou kunnen worden door de ChristenUnie, de SGP en de Partij voor de Dieren.

Risico's
Lubbers stelt voor een time-out in te lassen, die de mogelijkheid biedt een tussenbalans op te maken. Aanleiding voor zijn laatste brief (een eerdere schreef hij vorige week al aan Verhagen en Bleker), was een CDA-prominentenberaad op dinsdag. Fractielid Ank Bijleveld had daar geen antwoord op bezorgde vragen van de oud-ministers van Buitenlandse Zaken Hans van den Broek en Ben Bot, over de risico's op het terrein van Buitenlandse Zaken, "gezien de markante posities die Geert Wilders ter zake inneemt".

Geloof
Anderen, zoals hijzelf, schrijft Lubbers, "blijven in het duister tasten over voldoende uitzicht op godsdienstvrijheid, ook voor moslims, en het gevrijwaard blijven van discriminatie op grond van geloof".

In NOVA reageert CDA-partijvoorzitter Henk Bleker. Hij heeft het voorstel inmiddels afgewezen

Ook was NOVA in Limburg. Daar kreeg het CDA bij de verkiezingen de zwaarste klappen. De aanhang bleef thuis of stemde op de PVV.
In de provincie wordt verdeeld gereageerd op de vraag of er wel niet moet worden samen gewerkt met Wilders.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief