Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Duitse 'Wilders' onder vuur

30 aug 10

Kijk of luister naar: Duitse 'Wilders' onder vuur

In Duitsland is een rel losgebarsten rond Thilo Sarrazin, bestuurslid van de Bundesbank, de Duitse centrale bank. Sarrazin ligt onder vuur na controversiële uitspraken over bepaalde bevolkingsgroepen.


Sarrazin onthulde vandaag een boek getitield 'Deutschland schafft sich ab: Wie wir unser Land aufs Spiel setzen'. Hierin bespreekt hij de integratie in Duitsland.

Groente en fruit
Thilo heeft onder meer gezegd dat Turken in Berlijn geen andere economische functie hebben dan het verkopen van groente en fruit en dat alle Joden en Basken een specifiek gen delen.

Ontslag
Bij de presentatie zei hij dat hij, net als elke andere Bundesbankmedewerker, het recht heeft zijn mening te uiten. Maar volgens Duitse media dringt Bondskanselier Angela Merkel aan op het ontslag van Sarrazin. Zij vindt zijn uitspraken volstrekt onaanvaardbaar.

Vanuit Keulen reageert Günther Walraff, undercover journalist. Met zijn boek ' Ik (Ali)' veroorzaakte hij in 1985 veel ophef: Wallraff werkte een tijd undercover vermomd als Turks gastarbeider in de Duitse industrie. Uit het verslag kwamen misstanden in de werkomstandigheden van buitenlandse gastarbeiders in de publiciteit.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief