Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Terrorist of toerist?

31 aug 10

Kijk of luister naar: Terrorist of toerist?

De twee Jemenitische mannen die gisterochtend zijn aangehouden op Schiphol staan niet op de noflylist van de Amerikaanse overheid. De mannen zitten vast 'op verdenking van mogelijke betrokkenheid bij het het voorbereiden van een terroristisch misdrijf', laat het OM weten.


Verdachte voorwerpen
De mannen, uit Alabama en Tennessee, zaten op een vlucht van Chicago naar Amsterdam. In de ruimbagage van één van de mannen zijn verdachte voorwerpen gevonden tijdens een controle bij een binnenlandse vlucht in de Verenigde Staten. Deze zijn op zichzelf niet illegaal of gevaarlijk. Het zou gaan om een mobiele telefoon die aan een fles was bevestigd, drie aan elkaar geplakte mobiele telefoons, een stanleymes, drie grote messen en aan elkaar getapete horloges. Ook zou een van de mannen 7000 dollar aan contant geld bij zich hebben gehad. Er zijn geen explosieven aangetroffen.

Onderzoek
De Amerikaanse autoriteiten zouden in het onderzoek naar de mannen samenwerken met het Nederlandse OM. Volgens Amerikaanse media wordt er inmiddels in Detroit, Memphis en Alabama onderzoek gedaan naar hen.

In NOVA vanavond meer over de aanhoudingen op Schiphol. In de studio is Edwin Bakker van het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief