Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Brief Klink legt bom onder onderhandelingen én onder CDA

1 sep 10

Kijk of luister naar: Brief Klink legt bom onder onderhandelingen én onder CDA

In een brief, in handen van de NOS, schrijft Klink dat politieke samenwerking met de PVV voor hem niet meer mogelijk is. Hij verwacht dat het CDA voortdurend door de PVV zal worden uitgedaagd op zijn christelijke grondslag en democratische motieven en dat de uitgangspunten van de twee partijen volgens Klink te verschillend zijn.


Het CDA is dus nog steeds in crisis. Nadat gisteren spoedberaad geen oplossing bracht, is de CDA-fractie vandaag al de hele dag in overleg. Aan het begin van de middag met de gehele fractie, en later in individuele gesprekken onder leiding van Piet Hein Donner. Later vandaag zou de fractie opnieuw bijeenkomen, maar dat zal pas later vanavond gebeuren.

Moeite
De individuele gesprekken werden gevoerd met Kamerleden die moeite hebben met de onderhandelingen over een coalitie met gedoogsteun van de PVV. Het zou onder anderen gaan om Ab Klink, Ad Koppejan en Kathleen Ferrier.

Lijn
De crisis ontstond gisteren toen bleek dat de CDA-onderhandelaars Verhagen en demissionair minister Ab Klink in de kabinetsformatie niet op dezelfde lijn zitten. Klink wil de onderhandelingen met VVD en PVV stoppen, Verhagen wil juist doorgaan.

Procedure
Mocht de Tweede-Kamerfractie de stekker uit de onderhandelingen trekken, dan wil het CDA Limburg zaterdag een partijcongres houden, aldus CDA-fractievoorzitter Geert Frische tegen RTL Nieuws. Volgens Frische wil een grote meerderheid van de CDA-leden nog altijd dat verder wordt onderhandeld over het minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV. Afgesproken was om die onderhandelingen eerst af te ronden. Daarna zou de fractie een oordeel vellen en vervolgens zou het partijcongres uiteindelijk het laatste woord hebben. Frische vindt dat aan die procedure moet worden vastgehouden. Wie daar niet mee kan leven, moet maar uit de fractie stappen, aldus Frische.

Stil
Door de crisis binnen het CDA liggen de formatiebesprekingen onder leiding van informateur Opstelten stil. Afgelopen maandag zaten ze voor het laatst om de tafel. De onderhandelaars Verhagen, Rutte (VVD) en Wilders (PVV) zaten maandag voor het laatst met elkaar om de tafel.

In NOVA vanavond het laatste nieuws over de crisis in het CDA. In de studio reageren oud-VVD-Kamerlid en oud-voorzitter van de Tweede Kamer Frans Weisglas en oud-voorzitter van het CDA Marnix van Rij.

Lees het laatste nieuws over de crisis binnen het CDA op de site van de NOS.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief