Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

CDA bezweert crisis voorlopig

2 sep 10

Kijk of luister naar: CDA bezweert crisis voorlopig

Verhagen heeft naar eigen zeggen vandaag een "goed gesprek" gehad met VVD-leider Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders. Verhagen heeft vertrouwen in een goed onderhandelingsresultaat waarmee hij zijn fractie en het CDA-congres kan overtuigen.


Beraden
Rutte gaf na afloop van het gesprek met Wilders en Verhagen aan dat de VVD zich 'in eigen kring' gaat beraden op de antwoorden die Rutte van Verhagen heeft gekregen naar aanleiding van de problemen binnen het CDA van de afgelopen dagen. Ook Wilders geeft aan dat hij "heel stevig" gaat nadenken over de gekregen antwoorden.

Resultaat
De crisis in het CDA werd de afgelopen nacht voorlopig bezworen: alle 21 CDA-Kamerleden wachten het resultaat van de onderhandelingen met VVD en PVV af en oordelen dan pas.
Ook de Kamerleden Klink, Ferrier en Koppejan accepteren dat de gesprekken met de PVV, die in hun vierde week zijn beland, worden voortgezet.

Beroering
De crisis ontstond toen Klink, Ferrier en Koppejan te kennen gaven niets te zien in samenwerking met de PVV. Met name het verzet van CDA-prominent Ab Klink, te lezen in een brief, wekte veel beroering omdat juist hij met fractieleider Maxime Verhagen de afgelopen weken de onderhandelingen namens het CDA voerde.

Spankracht
Volgens Klink gaat de kabinetsformatie met VVD en PVV de spankracht van het CDA te boven. "Sterker nog: dat dit traject onze spankracht te boven moet gaan. Immers deze informatiepoging biedt geen perspectief voor de toekomst van Nederland en die van de christen-democratie", aldus Klink in de brief. Zijn bezwaren tegen de PVV liggen vooral op het vreemdelingenbeleid en de houding tot "diversiteit in onze samenleving".

Splijting
De brief van Klink dreigde gisteren de fractie te splijten. Urenlang beraad leverde geen eensgezindheid op. Ook individuele gesprekken gisteren brachten geen oplossing. Pas nadat CDA-minister Piet Hein Donner met Klink, Ferrier en Koppejan sprak, kwam er schot in de zaak.

Eensgezind
Na een nieuw fractieberaad afgelopen nacht sprak Verhagen van een, voorlopig, eensgezinde fractie. Dat Klink zich eerder in de brief definitief tegen samenwerking met de PVV keerde en nu toch het resultaat zal afwachten, vindt hij zelf niet een kwestie van onbetrouwbaarheid. Het ging hem erom dat hij niet meer een overtuigd onderhandelaar kon zijn. Ook Ferrier en Koppejan gaven aan dat ze nog steeds bezwaren hebben bij mogelijke politieke samenwerking met de PVV.

Bijleveld
De fractie wacht nu dus de resultaten van de onderhandelingen af. Ab Klink wordt aan de formatietafel vervangen door Ank Bijleveld, fractiegenote en demissionair staatssecretaris van Binnenlandse Zaken.

In NOVA vanavond het laatste nieuws van politiek verslaggever Ferry Mingelen.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief