Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

OM wil nieuw onderzoek schietincident Uruzgan

2 sep 10

Kijk of luister naar: OM wil nieuw onderzoek schietincident Uruzgan

Het Openbaar Ministerie wil dat er een nieuw onderzoek gedaan wordt naar het schietincident in Afghanistan waarbij twee Nederlandse militairen door vuur van hun eigen collega's om het leven kwamen. In NOVA vanavond een exclusief gesprek met de ouders van de omgekomen militairen.


Onvolledig

Het OM is van mening dat belangrijke spelers zoals de bevelhebber niet zijn gehoord, er zou geen sprake geweest zijn van een noodweersituatie en het onderzoek zou onvolledig zijn, zo heeft de advocaat-generaal bevestigd.

Artikel 12-procedure
De ouders van Aldert Poortema en Wesley Schol zijn naar het Hof in Arnhem gestapt omdat ze het niet eens waren met de eerdere conclusie dat niemand strafrechtelijk iets te verwijten viel. Zij willen dat twee leidinggevende militairen alsnog strafrechtelijk vervolgd worden door justitie en spanden daarom een artikel 12-procedure aan. Tijdens de zitting vandaag bij het Hof in Arnhem bleek dat ook het Openbaar Ministerie er nu van overtuigd is dat er nieuw onderzoek moet komen. Het hof doet over zes weken uitspraak.

Friendly fire
De twee militairen kwamen op 12 januari 2008 in Uruzgan om het leven. Tijdens een verkenningsmissie in de buurt van het plaatsje Deh Rawod werden zij getroffen door 'friendly fire', kogels afkomstig van een andere Nederlandse eenheid. Onderzoek van het Openbaar Ministerie wijst al snel uit dat de direct betrokken militairen strafrechtelijk niets te verwijten valt. De toenmalige Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn sprak destijds over "een tragische communicatiefout".

In NOVA vanavond een reconstructie van de gebeurtenissen op 12 januari 2008 en een exclusief gesprek met de ouders van Aldert Poortema en Wesley Schol.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief