Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Formatie mislukt

3 sep 10

Kijk of luister naar: Formatie mislukt

De formatie over rechts is mislukt. Dat betekent dat een kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV niet rond komt. Er is uren overlegd.


Vertrouwen

Het vertrouwen van de PVV in het CDA was tot "een dieptepunt gedaald". De PVV had geen vertrouwen meer in de stabiliteit van de partij. Informateur Ivo Opstelten werkt aan zijn eindverslag.

Dissidenten
Wilders zei dat hij CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen niks verwijt, maar niet kon vertrouwen op het CDA door de opstelling van de drie dissidenten in de fractie. Wilders had daarom voorgesteld dat de drie dissidenten, Klink, Ferrier en Koppejan zouden verklaren dat zij hun Tweede-Kamerzetel zouden opgeven als het CDA-congres zou instemmen met de politieke samenwerking tussen VVD, PVV en CDA. Maar volgens Maxime Verhagen was dat een onmogelijke eis. "Wij hebben deze ellende niet veroorzaakt", aldus Wilders.

Aflikken
Voor Rutte was het CDA wel stabiel genoeg om verder te onderhandelen over een regeerakkoord. Rutte zei dat hij beschikbaar is om nu "een proeve van een regeerakkoord" te gaan schrijven. Andere partijen zouden zich daarbij aan kunnen sluiten. Rutte sluit daarvoor niemand uit, ook de PVV niet, die nu een eind maakt aan de onderhandelingen. Hij noemde het "heel erg jammer" dat een rechts kabinet niet tot stand komt. "Rechts Nederland zou de vingers aflikken bij wat er op papier stond."

Hoop

CDA-fractievoorzitter Verhagen had vandaag nog hoop dat er bij zijn onderhandelingspartners voldoende vertrouwen bestond. "Ik heb altijd goede hoop", zij hij voor de gesprekken van vandaag begonnen. Dat heeft anders uitgepakt.

Klink
Gisteren gaf Verhagen zijn mede-onderhandelaars tekst en uitleg over de situatie bij het CDA, dat dinsdag en woensdag twee dagen crisisberaad had nadat Ab Klink aangaf niet verder te willen onderhandelen en een brief schreef.

Reacties
De formatie is sinds de verkiezingen van 9 juni inmiddels 86 dagen aan de gang. PvdA-leider Cohen is blij dat de formatie is mislukt. Dit zou tot een instabiel kabinet hebben geleid, dat splijtend zou werken in de samenleving, zei hij. De PvdA is beschikbaar voor een ander kabinet, aldus Cohen. Lees de reacties van de linkse partijen...

Vanuit Den Haag het laatste nieuws en analyses. In de studio zijn CDA-senator Hans Hillen en columnist Felix Rottenberg. VVD-erelid Hans Wiegel reageert.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief