Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Cohen: Rutte mag het niet alleen doen

4 sep 10

Kijk of luister naar: Cohen: Rutte mag het niet alleen doen

Informateur Ivo Opstelten heeft vandaag aan koningin Beatrix zijn eindverslag aangeboden over de onderhandelingen van een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. Die samenwerking bleek ook volgens hem niet mogelijk.


Brief
In de toelichting op zijn eindverslag zei Opstelten dat hij vindt dat Ab Klink geen brief had moeten schrijven waarin hij zijn weergave neerlegde van de gesprekken aan de onderhandelingstafel. Zo'n brief kan uitlekken, zei Opstelten. De vertrouwelijkheid aan de onderhandelingstafel moet volgens hem worden gekoesterd: "Anders is er geen kabinet meer te vormen."

Vertrouwen

De onderhandelingen tussen VVD, CDA en PVV werden gisteren gestaakt omdat PVV-leider Geert Wilders geen vertrouwen meer heeft in de stabiliteit van de CDA-fractie. Wilders verwijt CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen niks, maar zegt niet te kunnen vertrouwen op het CDA door de opstelling van de drie dissidenten in de fractie.

Opgave
Wilders had daarom voorgesteld dat de drie dissidenten, Klink, Ferrier en Koppejan zouden verklaren dat zij hun Tweede-Kamerzetel zouden opgeven als het CDA-congres zou instemmen met de politieke samenwerking tussen VVD, PVV en CDA. Maar volgens Maxime Verhagen was dat een onmogelijke eis.

Conceptakkoord
Rutte heeft aangegeven in zijn eentje een concept-regeerakkoord te willen opstellen waarna andere partijen kunnen zeggen of ze daarover willen onderhandelen. Op dit voorstel is wisselend gereageerd.

Keuze
De koningin zal dit weekeinde dus een keuze moeten maken. Geeft ze Mark Rutte de opdracht een concept-regeerakkoord te schrijven zoals hij wil of besluit ze iets anders?

In de allerlaatste NOVA vanavond het laatste nieuws uit Den Haag. In de studio reageert PvdA-leider Job Cohen, hij vindt dat Rutte samen met hem een concept-regeerakkoord moet schrijven.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief