Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Reality check

23 DEC 07 - Willem Lust in Amerika

Voor de feestdagen teruggekeerd naar New York, Iowa achtergelaten in grijze sneeuwdriezel. Het vlliegtuig zat vol met tv-mensen die weer even stadslucht mochten inademen en rond oud-en-nieuw terug moeten.

New York ligt op een andere planeet dan Iowa; groots, machtig, arrogant, werelds, etnisch, luidruchtig, chaotisch. Het is Ameland en Rotterdam. Gaat Iowa (3 miljoen mensen) New York voorschrijven wie de nieuwe president wordt? Alleen het stadsdeel waar ik woon, Brooklyn, telt al 2,5 miljoen mensen.

De staat New York heeft 280 gedelegeerden op de conventie van de Democratische Partij, Iowa 56. Het belang van Iowa is een fantasie, waar iedereen in gelooft, en die dus waar is.

Iemand die Iowa bijna helemaal links laat liggen, en gokt op de grote staten (vooral Florida )  is Rudy Giuliani. Maar zijn campagne gaat ronduit slecht. Zie de beweging van het aandeel Giuliani op de website intrade.com, waar je op de uitslag van de verkiezingen kunt gokken. (Deze grafiek gaat dus niet over Iowa, maar over de uiteindelijke uitslag.)

Hij was verwikkeld in teveel schandalen en narigheid. En dan werd hij deze week ook nog ziek. “Griepverschijnselen“ was het eerst, maar hij lag wel een nacht in een ziekenhuis. Heeft u wel eens met een griepje in het ziekenhuis gelegen? Daarna bleek dat hij in een vliegtuig zo’n hoofdpijn had  gekregen dat het toestel was omgekeerd en geland. Heeft u wel eens zo’n hoofdpijn gehad dat er een noodlanding nodig was? Maar dan, dan komt hij lachend en zwaaiend uit het ziekenhuis en bij de deur staat een zwarte man. Giuliani geeft hem een hand, zoals politici dat doen. Maar Giuliani kijkt hem niet aan.

En het is niet omdat de man zwart is, Giuliani kijkt mensen die hij een hand geeft zelden aan. Het is desinteresse. Hij maakt geen contact, wint mensen niet voor zich.

En wie gaat winnen, volgens Intrade.com? Na een strijd tussen - toch - Giuliani en Clinton, uiteindelijk Clinton.

Maar kijk naar Obama, hij komt weer in de buurt...

Neem dit maar serieus, hier hebben mensen geld op gezet.

(Toen ik deze grafieken plaatste begreep ik niet dat ze voortdurend aangepast worden. Ze blijven dus actueel. Een wonder! Nu, eind december, word het gat weer groter tussen Obama en Clinton.)

Tags:
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief