Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kerst voorbij

28 DEC 07 - Willem Lust in Amerika

Met de moord op Benazir Bhutto was de kerstsfeer meteen wel helemaal voorbij. Met een steeds meer gepacificeerd Irak, een Iran dat toch geen kernwapenprogramma had, leek het leven eventjes weer zonnig, en misschien wel tijd voor een fris experiment met een idealistische, misschien wat naïeve politicus, als Barack Hussein Obama. Maar als Amerika dan toch een 3de of 4de Wereldoorlog aan het voeren is met “islamofascisten”, dan ligt een keuze voor een grimmig killerstype als Giuliani meer voor de hand. Of misscchien toch de iets stabielere John McCain, die met een hele serie “endorsements” van kranten weer heel erg de wind in de rug heeft, vooral in New Hampshire.

Huckabee heeft zich aardig belachelijk gemaakt, door te reageren op de moord op Bhutto met de opmerking dat Amerika goed moet opletten dat er zich geen verdachte Pakistani’s bij de grens melden. Huh? En hij suggereerde dat er, uitgezonderd de landen langs de zuidelijke grens, geen land is waaruit zoveel mensen illegaal naar de VS komen als Pakistan. Huh? Niet waar dus. Veel meer illegalen komen uit China, Vietnam, enz.

Maar Huckabee ligt volgens een nieuwe peiling (Research 2000) in Iowa wel onbereikbaar ver voor op de andere Republikeinen. Het zou een verbijsterende overwinning zijn, en een vernedering van vooral Mitt Romney, die kapitalen uitgeeft aan negatieve spotjes over Huckabee en McCain. Aan de Republikeinse kant doet verder niemand dat.

En volgens dezelfde peiling liggen bij de Democraten Clinton, Obama en Edwards precies nek aan nek. Geen van hen kan zich een overwinning van de ander permitteren. Het is bloedstollend spannend.

Tags:
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief