Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De engel

5 FEB 08 - Willem Lust in Amerika

Het heeft geloof ik nog weinig zin om iedereen te proberen te kalmeren: het zijn nog maar voorverkiezingen!

Je merkt er in het straatbeeld niet zo veel van, heel anders dan in Iowa en New Hampshire enzo, maar er schijnen aan beide kanten een leger van 100.000 vrijwilligers actief te zijn. Alleen al in CaliforniŽ! Geen deurbel blijft onberoerd, geen kiezer wordt met zijn twijfels alleen gelaten.

Als ik het over twee kanten heb, dan bedoel ik natuurlijk, die van Obama en Hillary. In vergelijking met dat geweld, geven de inspannigen aan de Republikeinse kant de indruk alsof er een nieuwe voorzitter van de Rotary in Harlingen (Texas) gekozen moet worden.

Vermakelijk zijn wel de inspanningen van de kansloze Mitt Romney, die al 35 miljoen dollar aan de erfenis voor zijn kinderen heeft onttrokken, en die het maar blijft proberen; je kijkt ernaar als naar een bromvlieg die door een ruit probeert te vliegen en maar niet begrijpt dat het niet lukt. Als het die kinderen van Romney tegenzit, dan probeert hij het gewoon over vier jaar weer. Hij roept te pas en te onpas Reagan aan - mij zou het niet verbazen als hij morgen een Reagan-masker opzet of verschijnt met een bewegende en pratende Reagan-pop geprogrammeerd om Romney te endorsen - en Reagan had het 1968 en 1976 ook al geprobeerd voordat het in 1980 eindelijk eens lukte.

Maar je weet het bij de verkiezingen 2008 maar nooit. Misschien dat die Romney hier in CaliforniŽ nog wel voor een verrassing zorgt, hier is het volgens de peilingen nog wel spannend.

De opiniepeilers hebben het bij de Democraten blijkbaar erg moelijk. De verwachtingen schieten alle kanten op. Het borrelt en het bruist blijkbaar bij de stemmers, vooral in CaliforniŽ. Een week geleden nog leek CaliforniŽ voor Hillary nog een sure win. Er lijkt me verstandig als het Clinton-kamp nu in paniek zou raken.

En al die brave, schoongepoetste, idealistische Obama-kids, ik gun ze de overwinning want wat is er mooier dan mensen die durven dromen, maar dan komt eens de bittere dag dat er echte zaken gedaan moeten worden. Dan is de tijd van poŽzie voorbij en zal hun engel terugvallen op aarde en politicus worden. De jeugd is er om teleurgesteld te worden.

 

Tags:
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief