Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Basisverzekering ZKV

12 FEB 09 - Door Marjon Bot - Nieuweboer

Vorige week werd mijn moeder, een patiënte met de ziekte van Kahler, opgebeld door Interpolis.


Zij heeft daar haar ziektekostenverzekering: Interpolis ZorgActief. Vanaf 2009 worden haar taxikosten niet meer vergoedt. De taxikosten worden enkel vergoed als ze naar het ziekenhuis moet voor een behandeling met chemo of bestraling. De voor- en nabehandeling schijnen niet meer als oncologische handelingen te worden beschouwd.

Ze krijgt eind februari een stamceltransplantatie. Daarna moet ze 2x per week naar het VU ter controle. De taxikosten bedragen per rit E 150,00. Mijn vader is gehandicapt en mijn moeder kan niet zelfstandig van onze woonplaats naar het VU rijden. Haar ruggemerg is door de ziekte van Kahler op meerdere plaatsen aangevreten. Haar zenuwen liggen dus nu als het ware bloot. Dat geeft heel veel zenuwpijnen. In dit geval is er sprake van een medische indicatie, vanwege de immobiliteit van mijn moeder. Toch houdt Interpolis vast aan het feit dat het zou gaan om voor en nabehandeling en dat valt dan niet onder de basisverzekering.

De arts in het VU zegt dat de verzekeringsmaatschappijen tegenwoordig al vaker proberen om op deze manier hun kosten te drukken. Er is kortom heel veel onduidelijkheid naar wat wel en wat niet onder de basisverzekering valt. Ook al leg je alle vergoedingoverzichten naast elkaar en neem je ze van voor naar achter door. Zo staat dus bij het vervoer van zieken met openbaar vervoer, eigen vervoer, huurauto of taxi: Bij bepaalde medische indicaties. Wat zijn die dan? Daar moet je dan op deze manier achterkomen blijkbaar.

Tags:
Uw Verhaal
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief