Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Twan Huys: Lezersoproep

9 FEB 09 - Door Twan Huys

Mijn vader is geboren in 1933 in Noord-Limburg, het jaar waarin de crisis in Nederland echt doorzette.


Hij herinnert zich de werkeloze mannen in de Peel die op straffe van verlies van hun uitkering afwateringskanalen groeven. De Dienst Uitvoering Werken, stuurde een legioen werklozen voor een hongerloontje en onder erbarmelijke omstandigheden naar het zompige moeras in de Peel, de polders in Groningen of naar de hoofdstad voor de aanleg van het Amsterdamse Bos.

Het was het jaar waarin Adolf Hitler benoemd werd tot Rijkskanselier en president Franklin D. Roosevelt in zijn inaugurale rede tijdens de Grote Depressie de historische zin sprak: ‘The only thing we have to fear is fear itself’.

Gebreide zwembroek
Mijn vader had mazzel. Zijn vader, mijn opa, veroverde een felbegeerde positie bij de Nederlandse Spoorwegen als seinhuiswachter. Een baan met zekerheid en verlofdagen tegen weliswaar een laag salaris. “In het Limburgs dialect hadden we het over een ‘neuzel-salaris’, dat kwam van het woord onnozel", herinnert mijn vader zich. "Maar de voordelen voor mijn zussen en mijzelf waren geweldig. We mochten gratis reizen met de trein en kwamen op jonge leeftijd op plekken waar niemand van mijn vriendjes ooit kwam. De treinen waren overvol dus wij kinderen moesten altijd staan. Van het station in Venlo naar Amsterdam, of het strand van Scheveningen. Een echte wereldreis. Stond ik in de Noordzee met een door mijn moeder gebreide zwembroek die al snel tot over mijn knieën hing. De crisis ging grotendeels aan ons voorbij. Door de baan van mijn vader was ons kostje gekocht ."Wat een onvoorstelbaar geluk in die tijd want volgens het Centraal Bureau voor Statistiek was 32,5 procent van de beroepsbevolking in 1935 werkloos. In werkelijkheid lagen de cijfers nog veel hoger. Opeenvolgende kabinetten kwamen met keiharde bezuinigingsvoorstellen, loonsverlaging en natuurlijk werd er gekort op de uitkeringen.
 
En nu waarschuwt premier Balkenende voor een nieuwe crisis die ons in een ongekend tempo treft: “Er is een hele generatie die zo’n recessie nog niet eerder heeft meegemaakt”.

Oproep
Geboren in 1964 behoor ik tot die generatie, opgegroeid na de oorlog in een periode van voorspoed en ongekende welvaart. En vandaar mijn oproep. Wie van u herinnert zich de crisis in de jaren dertig uit eigen ervaring of uit de verhalen van uw ouders of grootouders. Ik ben ontzettend benieuwd naar uw belevenissen en anecdotes. Mail mij (twan.huys@novatv.nl) uw crisisverhalen dan deel ik uw geschiedenis met de lezers van deze column.

NB: deze column verschijnt ook in de Vara-gids.
Naar boven

Tags:
Twan Huys,
recessie,
Limburg,
premier Balkenende,
crisis
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief