Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Twan Huys: crisisverhalen deel III

23 MRT 09 - Door Twan Huys

Over Twan Huys

Twan Huys was NOVA-correspondent in de Verenigde Staten. Hij deed verslag van de Amerikaanse verkiezingen, de aanslagen, de oorlogen in Irak en Afghanistan en de verwoestingen in New Orleans. Twan Huys is nu presentator van NOVA en NOVA College Tour.

Bij de New York Times lezen ze de NOVA website. Dat bleek afgelopen week toen de Times startte, precies zoals een maand geleden deze website, met de oproep aan de lezers: “Velen van ons hebben ouders of grootouders die opgroeiden tijdens de Grote Depressie in de vorige eeuw. Wat kunnen we leren van degenen die deze zware tijden hebben overleefd?”


De oproep in de Times staat ook te lezen op de website van de krant. Hopelijk krijgen ze net zoveel mooie reacties als ik van u kreeg de afgelopen weken.

The New Hard Times
Eerder publiceerde ik op deze plek al uw verhalen over de crisistijd in Nederland. Velen van u stuurden aangrijpende mails en de hoogbejaarden, vanaf 80 jaar en ouder, prachtige handgeschreven brieven met dramatische levensverhalen over het grote gebrek aan alles. De New York Times noemt haar serie The New Hard Times. Mooie titel.

The New York Times vraagt haar lezers de crisisverhalen met een videocamera vast te leggen ‘zodat uw verhalen uit de jaren dertig ons kunnen helpen deze zware tijden door te komen. Interview iemand die u kent die de Grote Depressie heeft meegemaakt. Monteer de beste momenten uit dat verhaal tot maximaal drie minuten en stuur ze naar onze website. Wij zullen de meest indrukwekkende verhalen op onze site publiceren.’

Werkloos
Wat een prachtig vervolg op mijn idee in deze column. Natuurlijk pik ik schaamteloos de videoversie van de crisisverhalen van de New York Times.
De eerste verhalen zijn al binnen bij de Times. Jennifer Folk bijvoorbeeld is 25 jaar oud, afgestudeerd aan de universiteit en al zes maanden werkloos. Zij interviewt haar 76-jarige grootmoeder Patricia Addis. “Ik voel me verloren”, vertelt Jennifer haar grootmoeder, "mijn leven heeft zo geen enkele zin."  “Het komt heus goed’, troost grootmoeder. Maar Jennifer gelooft er niet meer in na meer dan 208 vruchteloze sollicitaties.

Video
Als u dit leest hoop ik dat u al met een schuin oog naar uw videocamera kijkt en op zoek gaat naar familieleden die ons willen vertellen over de crisis in de jaren dertig van de vorige eeuw. En ook ben ik benieuwd naar jongeren of studenten die nu afstuderen en bang zijn nooit meer aan de slag te komen. U kunt uw video per post sturen naar

NOVA- Internetredactie
Postbus 29200
1202 MP Hilversum


Pak uw camera, verzamel de verhalen van de vorige eeuw zodat wij kunnen leren van uw herinneringen zoals dat inmiddels kan van de herinneringen van Henk de Leeuw.

twan.huys@novatv.nl

Tags:
crisis,
jaren 30,
Twan Huys,
New York Times,
Henk de Leeuw
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief