Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Holland-België (column Derk Jan Eppink)

4 MEI 09 - Door Derk Jan Eppink

In de aanloop naar de Europese verkiezingen zullen verschillende betrokkenen hun licht laten schijnen over Europese zaken. Hieronder de column van Derk Jan Eppink, het boegbeeld van Lijst Dedecker (LDD) voor de Europese verkiezingen.


Cultuurschokken zijn altijd leerzaam, vooral als je ze opdoet in eigen land.


Eurorealisme
In Vlaanderen voer ik campagne op de Europese lijst van de nieuwe partij, Lijst Dedecker, met als hoofdthema ‘Eurorealisme’. Daarmee bedoel ik dat de EU zich moet bezighouden met hoofdzaken (zoals bestrijding van de economische crisis) in plaats van het micro-management van het dagelijks leven, zoals de produktie van rosé in Frankrijk of menukaarten in België. Verder ben ik tegen een Europese belasting en vind ik Turks lidmaatschap van de EU een brug te ver.

'Demagoog, populist en reactionair'
Gevestigde partijen in Vlaanderen vinden mij ‘demagoog, populist en reactionair’ omdat ik tegen een federale Europese staat ben. Ik keek dan ook vreemd op toen ik vorige week in Nieuwspoort een debat had met Thijs Berman, lijsttrekker van de PvdA bij de Europese verkiezingen. Eigenlijk waren wij het over veel dingen eens. Thijs was zelfs ‘rechtser’ dan ik in België ooit durf te zijn. Hij wil Europees geld dat wordt bezuinigd teruggeven aan de lidstaten (‘geen cent te veel’) en ziet de EU ook als een constructie met lidstaten. In Vlaanderen zouden de gevestigde partijen (incluis zijn geestverwanten van de SP.A) hem als ‘Eurosceptisch’ afschilderen.

Tolken
Maar Thijs is dan nog gematigd. Het CDA wil maar liefst 10.000 Europese ambtenaren afdanken, onder wie de tolken. Eerlijk gezegd is dat weinig realistisch. De EU stelt vaak de verkeerde prioriteiten en zet ambtenaren verkeerd in. Maar er blijft veel te doen, zoals een energiebeleid of een immigratiebeleid. Afschaffing van tolken is vaak een idee van mensen die hun eigen talenkennis zwaar overschatten. Maar dat maakt voor Wim van der Kamp ‘kein Flauss aus’. Hans van Baalen van de VVD wil zelfs het Europese budget halveren. Geld moet terug naar de Nederlandse staatskas. Zijn Vlaamse geestverwant Guy Verhofstadt (VLD) wil de Europese begroting ‘vertwintigvoudigen’ met behulp van een Europese belasting. VVD en VLD zitten samen in de Europese liberale groep!

Gematigd
Toen ik na het debat terugreed en de grens overging had ik de indruk dat ik ‘enorm gematigd’ was. Voor de Nederlanders is mijn verhaal over ‘Eurorealisme’ zelfs slappe pap. In Vlaanderen blijf ik in het verdomhoekje als ‘gevaarlijke volksmenner’. Elke dag krijg ik in de media een bak stront over me heen. Een columnist in De Morgen meende zelfs dat ophanging aan een touw de juist remedie was voor mij. Dat laatste reken ik maar tot vocabulaire inflatie die eigen is aan de Latijnse politiek.

Kloof
Waarom die enorme kloof tussen Nederland en België (want Franstalige partijen zijn nog radicaler pro-Europees dan Vlaamse)? Het Belgische establishment ziet een ‘Verenigde Staten van Europa’ als een uitweg voor de oplossing van Belgische problemen die Belgen zelf niet meer kunnen oplossen. België wil vrijwillig verdampen in een Europese staat. Nederlanders zien een Europese staat als een gevaar voor de eigen identiteit, waarbij de PVV van Geert Wilders de toon zet. Hij wil de EU ‘van binnenuit onderuit halen’. Gevestigde partijen zitten nu in een opbod onder elkaar om niet te vervreemden van de eigen achterban. De PVV is, zoals dat in Vlaanderen heet, de zweeppartij. VVD, CDA en PvdA horen het knallen.

Daarom is mijn Eurorealistische ‘slappe pap’ in Nederland ‘staatsgevaarlijk’ in de ogen van het Belgische establishment.

Derk Jan Eppink, Lijst Dedecker (LDD) en eerder medewerker van Europees commissaris Frits Bolkestein.

Tags:
Europa,
Europese verkiezing,
Derk Jan Eppink
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief