Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Het verdwenen hart van Denise Schouten

14 MEI 09 - Door Bas Haan

Vandaag heeft justitie de zaak Denise Schouten gesloten. Het is de zaak van het verdwenen hart van de overleden Denise, waar NOVA de afgelopen jaren vaker aandacht aan besteedde.

Denise stierf na een kort bezoek aan het café. Een natuurlijke dood, stelde justitie bij sectie vast. Maar de moeder van Denise is er altijd van overtuigd gebleven dat haar dochter geen natuurlijke dood stierf.

Affaire
De zaak werd een affaire dankzij de strijd van Denise’s gezin, moeder Hanny Schouten voorop. Sinds de dood van haar dochter in 1999 beweert Hanny Schouten dat justitiële overheidsorganisaties, met name het Nederlands Forensisch Instituut NFI, een zootje van het dossier hebben gemaakt en dat ze is voorgelogen. De zwaarste beschuldiging van Hanny Schouten in de zaak was dat er zo in de zaak geblunderd is dat het hart van haar overleden dochter is verwisseld met het hart van een ander. Onzin, hielden het NFI en de minister van justitie jarenlang vol. Er was geen sprake van een verwisseling van het hart of van andere gemaakte grove fouten. De overheid en het NFI zou niets te verwijten zijn. De vraag was of mevrouw Schouten op spoken jaagde of gelijk had.

Verwisseling
Pas na veel media-aandacht werd vorig jaar middels een Rijksrechercheonderzoek vastgesteld dat het hart van Denise wel degelijk verwisseld is met dat van een onbekende man. De bijna tien jaar volgehouden overheidsstandpunten van het NFI en van de verschillende ministers van Justitie dat er geen sprake was van een verwisseling en van fouten, bleken onhoudbaar. De minister van Justitie schreef een excuusbrief aan Hanny Schouten.

Maar daarmee was de zaak nog niet gesloten. Twee vragen bleven onbeantwoord: met wiens hart is dat van Denise verwisseld? En nu vaststaat dat het hart verwisseld is, is dan wel met zekerheid te stellen dat Denise een natuurlijke dood stierf?

Aanvullend onderzoek
Het Openbaar Ministerie liet de afgelopen maanden aanvullend onderzoek doen door de Rijksrecherche naar aanleiding van onbeantwoorde vragen die NOVA in het eerdere dossier had vastgesteld. Vandaag kwam daar antwoord op. Het is niet gelukt vast te stellen van wie het verwisselde hart is. En Justitie twijfelt niet aan de natuurlijke dood van Denise Schouten.

Gelijk
Er zijn nog steeds veel vragen in de zaak onbeantwoord die mogelijk nooit beantwoord zullen worden. Maar de aandacht zou nu moeten gaan naar de beginvraag: jaagde mevrouw Schouten op spoken of had ze gelijk? Die vraag is wel beantwoord. Mevrouw Schouten had gelijk. Ze is bijna tien jaar aan het lijntje gehouden met de mededeling dat er niks aan de hand was. Haar leven is in het teken komen te staan van haar strijd tegen de overheid. Die overheid heeft nog steeds een verantwoordelijkheid naar deze vrouw en haar gezin die terecht vaststelden dat ze voorgelogen werden.

Onderzoek afgerond
Justitie maakte vandaag bekend dat het onderzoek naar Denise definitief is afgerond, maar daarmee is nu nog steeds de minister aan zet. Want hoe gaat hij invulling geven aan zijn verantwoordelijkheid naar Hanny Schouten, die zich, om haar gelijk aan te kunnen tonen, moe heeft moeten strijden in haar gevecht tegen de overheid?

Bas Haan - verslaggever NOVA

Naar boven

Tags:
Denise Schouten,
Bas Haan,
hart
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief