Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Michiel Dijkman - Europa mag jonger

27 MEI 09 - Door Michiel Dijkman

In de aanloop naar de Europese verkiezingen zullen verschillende betrokkenen hun licht laten schijnen over Europese zaken. Hieronder de column van Michiel Dijkman, de nummer 12 op de lijst van het CDA. 

Drive?
Iedere dag heb ik te maken met Europa. Alleen al omdat ik in het centrum van Europa woon: 200 meter van de Duitse grens en een paar kilometer van de Belgische grens. Europa is geen luxe, maar een noodzaak. We hebben Europa nodig. De economische crisis maakt dit maar al te duidelijk. Maar dat betekent niet dat we geen kritiek mogen hebben. Ik stel mezelf steeds weer de vraag: 'Wat moet Europa wel en wat moet Europa niet doen?' Ook vind ik het Europees Parlement nog steeds een 'ver-van-mijn-bed' show. Meestal met doorgewinterde politici, die daar soms decennia zitten. Ik wil Europa dichter bij jongeren brengen. Er is nog genoeg werk aan de winkel. Europa mag best wat jonger.

Dijkman en de jongeren
Alle jongeren in Nederland worden door mij vertegenwoordigd, van scholier tot aan starter. Onderwerpen die voor ons als jongeren belangrijk zijn, ga ik hoger op de agenda plaatsen. Jongeren zijn de toekomst en wij zijn uiteindelijk gebaat bij een krachtig Nederland in een ambitieus Europa. Ik zorg ervoor dat de Nederlandse jongeren een stem krijgen in Europa.

Meerwaarde
Een jonge EP'er heeft een meerwaarde. Als jongere kun je zaken met een frisse blik bekijken omdat je de zaken vanuit een andere invalshoek bekijkt dan de doorgewinterde politici. Daardoor kunnen er kritische vragen gesteld worden en dat is wat we veel meer moeten doen in Europa. 70 procent van de Nederlandse jongeren voelt zicht Europeaan, maar 60 procent van de Nederlandse jongeren voelt zich niet vertegenwoordigd (NJR, 2009). Het wordt tijd dat er meer jongeren komen in het parlement.

Uitdaging
Om in het parlement te komen ondanks mijn 12de plaats wordt een geweldige uitdaging! Ik moet met voorkeursstemmen in het parlement komen. Daarvoor heb ik 17.000 stemmen nodig. Dat kan ik niet alleen. Daar heb ik hulp voor nodig door de poster voor je raam te hangen. Je kunt me helpen door het Ik help Michiel-pakket' te bestellen via mijn website. Daarnaast kun je me ook helpen door op 4 juni op mij te stemmen en je vrienden daar ook van te overtuigen. Iedere stem telt. Het CDA is sinds 2006 de jongerenpartij van Nederland. Bij de laatste Kamerverkiezingen heeft 1 op de 3 jongeren op het CDA gestemd

Speerpunten
Ik heb veel speerpunten, maar een paar specifieke zijn:

- Een maand gratis reizen door Europa voor middelbare scholieren die net hun diploma hebben gehaald. Wanneer je wilt dat Europa gaat leven bij jongeren, dan moeten ze het ook kennen. Een maand gratis reizen door Europa kan daar bij helpen.

- Ik ga het voor jongeren makkelijker en duidelijker maken om stage te lopen in het buitenland. Tot nu toe loopt alleen de kleine groep stage in het buitenland. Dat ga ik veranderen.

- Ook ga ik alle onderwerpen die we bespreken kritisch bekijken. Wat doet Europa wel en wat doet Europa niet?! Veel zaken kunnen wij gewoon zelf wel oplossen. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan ons onderwijs. Daar blijft Europa gewoon van af! Er zijn ook zaken waar we Europa voor kunnen gebruiken. Voor onze veiligheid bijvoorbeeld. Als een dief zo over de grens kan komen moet onze politie dat ook kunnen. Geen gemaar, heel simpel en snel oplossen.

Europa dicht bij de Nederlandse jongeren
Europa moet dichter bij de Nederlandse jongeren komen. Daar zal ik allereerst voor zorgen door zelf goed bereikbaar te zijn. Nieuwe media zoals Twitter en Hyves lenen zich daar heel goed voor. Iedereen kan mij een vraag stellen! Daarnaast zoek ik de jongeren op. Ik doe mee aan verschillende (jongeren)debatten in Nederland. Ook ga ik een paar studentensteden bezoeken in Nederland. Als het me lukt om Europarlementair te worden, ga ik veel excursies regelen voor Nederlandse jongeren om Europa met eigen ogen te zien.

Europa mag best wat jonger!

Naar boven

Tags:
Te gast,
Europa,
Michiel Dijkman
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief