Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Jagen in de Golf van Aden

16 JUN 09 - Door Rudy Bouma

Over Rudy Bouma

Verslaggever Rudy Bouma vaart mee op het Nederlandse marinefregat 'De Zeven Provinciën'. Op zoek naar Somalische piraten in de Golf van Aden. Voor NOVAtv.nl houdt hij een weblog bij.

Machinegeweren
Een enorm kanon wijst dreigend vooruit. Machinegeweren worden op het voordek geïnstalleerd. Razendsnelle opblaasbare boten hangen aan beide kanten van het fregat klaar. De trossen gaan los en de Nederlandse vlag wordt gehesen.


Politieke rel
Na vele maanden plannen zitten we dan eindelijk op 'De Zeven Provinciën', het fregat waarmee de Nederlandse marine in NAVO-verband jacht maakt op Somalische piraten in de Golf van Aden. Eerder liet NOVA verstek gaan vanwege te ingewikkelde logistiek. Prompt ving de bemanning negen piraten die een koopvaardijschip hadden aangevallen. Hun vrijlating kort daarna leidde tot een internationale politieke rel. De tweede keer dat we zouden aanmonsteren gooide de kaping van de Marathon, een schip van een Zaanse reder, roet in het eten. 'De Zeven Provinciën' - dat ons zou oppikken in Dubai - moest vanwege de kaping rechtsomkeert maken.

Koopje
De 180-koppige bemanning is net klaar met het begeleiden van een Panamees schip dat tien maanden was gekaapt door Somalische zeerovers. Omdat de eigenaar het benodigde losgeld niet kon betalen, brachten familie en vrienden ruim 43 duizend dollar bijeen voor het vrijkopen van de Nigeriaanse bemanning. Een koopje, want de gemiddelde som losgeld loopt op van gemiddeld één miljoen dollar vorig jaar naar twee miljoen dit jaar. Toen het marinefregat bij het vrachtschip aankwam, had dat nog maar brandstof voor een half uur varen. Een half uur voordat het een ‘dood schip’ was geweest, zoals dat in zeemanstermen heet.


Vrachtschip van het World Food Program

Radicale islamisten
'De Zeven Provinciën' heeft nu een nieuwe opdracht. Voor ons vaart een vrachtschip, door het World Food Program van de Verenigde Naties gevuld met 14.000 ton voedsel. Hier kunnen 140.000 mensen een half jaar van eten in het door burgeroorlog geteisterde Somalië. Milities van radicale islamisten strijden er met de gematigde regering van Sharif Sheikh Ahmed. Gevolg alleen al afgelopen maand: 200 doden en 120.000 vluchtelingen.

Nederlandse mariniers
Zelfs een humanitair voedseltransport voor de eigen landgenoten is niet veilig voor de Somalische piraten. 'De Zeven Provinciën' escorteert het schip daarom naar de hoofdstad Mogadishu. Een (infrarood-)camera staat permanent op de schuit gericht. Normaal worden er ook Nederlandse mariniers op het voedseltransport geplaatst. Maar nu even niet; het gecharterde schip is Noord-Koreaans en militairen van een Westerse mogendheid worden er niet toegestaan.

Aanvallen
Piraterij in de Golf van Aden is de afgelopen jaren explosief toegenomen. Zo is het aantal aanvallen op schepen voor de kust van Somalië en in de Golf van Aden vorig jaar verdrievoudigd. In 2008 waren daar 111 kaappogingen, 42 resulteerden in een kaping. Dit jaar waren er al 114 kaappogingen waarvan 29 succesvol. Op dit moment zijn er 13 schepen in handen van piraten.

Omvaren
Bijna twintigduizend schepen varen jaarlijks door de Golf van Aden. Ze moeten er doorheen om bij het Suezkanaal te komen. Omvaren om het Afrikaanse continent is een mogelijkheid, maar dat betekent een veel langere reis en honderdduizenden Euro's extra aan brandstof- en bemanningskosten.Grotere kaart weergeven

Bekijk ook de Piratenkaart

Naar boven

Tags:
piraterij,
Golf van Aden,
De Zeven ProvinciŽn
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief