Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Golf van Aden: De mariniers van sergeant Joop

16 JUN 09

Over Rudy Bouma

Verslaggever Rudy Bouma vaart mee op het Nederlandse marinefregat 'De Zeven Provinciën'. Op zoek naar Somalische piraten in de Golf van Aden. Voor NOVAtv.nl houdt hij een weblog bij.

Indische Oceaan, 16 juni
Een zestal zwaar bepakte mannen met bivakmutsen loopt geruisloos door de gangen van 'De Zeven Provinciën'. Ze dragen kogelvrije vesten en houden hun Diemaco C8-machinegeweren geconcentreerd in de aanslag. Als het groepje het helidek bereikt, wordt er geschreeuwd en klinken er schoten. Het zijn de mariniers van sergeant Joop, die een oefening houden. Ook na vier maanden op zee moeten procedures voortdurend worden getraind.


Lang zal hij leven
Een paar uur eerder. Het 'Lang zal hij leven' schalt door de stafruimte. Commandant Ramaekers van De Zeven Provincien is 49 geworden. Maar nadat enorme taarten voor de hele bemanning zijn aangevoerd, wacht het werk weer. Het voedseltransport dat door het marinefregat wordt begeleid, heeft nog ruim een etmaal voor de boeg naar Mogadishu.

Gekaapt
De escorte van 'De Zeven Provincien' is allesbehalve overbodige luxe: recent zijn twee soorgelijke schepen gekaapt. "De Somalische piraten ontzien zelfs humanitaire hulp voor hun eigen landgenoten niet," zegt Ramaekers. Bovendien is hun actieradius vergroot. Door intensievere bescherming van vrachtschepen in de Golf van Aden slaan zeerovers nu toe tot zo'n 1000 kilometer uit de kust, aldus de commandant. Zelfs rond de paradijselijke Seychellen zijn ze gesignaleerd, opererend vanaf grote moederschepen.Vissersbootjes

De Somalisch-Nederlandse tolk Mike gaat regelmatig met een team mariniers aan boord van vissersbootjes om informatie te vergaren en controles uit te voeren. De piraterij doet de Somalische vissers weinig. "We hebben er geen last van," is een veelgehoord commentaar. De Aziatische trawlers die voorheen illegaal de wateren voor Somalie leegvisten, blijven er tenminste door weg.

Miljoenen
De vissers zeggen in hun land niets terug te zien van de piraterij-opbrengsten. Waar de miljoenen - vorig jaar zo'n 150 miljoen dollar - wel blijven is een raadsel. Vermoedelijk wordt het geïnvesteerd in het buitenland. De ontmoetingen met vissers zijn trouwens niet zonder risico: ze zijn op het oog niet van piraten te onderscheiden.

Opblaasbare boot
De RHIB, een snelle opblaasbare boot, wordt naar beneden getakeld. Erin zitten twee bemanningsleden die terug naar Nederland moeten. Een Amerikaans oorlogsschip komt langszij en neemt haar nieuwe gasten aan boord, om ze morgen aan wal te zetten. Het is een van de vele internationale marineschepen die voor de kust van Somalië opereert.


Klik op de foto voor een kort filmpje van de oefening

Van Rusland tot India, van NAVO tot de EU, iedereen is druk met bescherming van de koopvaardij. Toch is het aantal aanvallen door piraten in dit eerste half jaar van 2009 -zo'n 130- al groter dan in heel 2008.

Lees hier ook het eerste blog van Rudy Bouma en bekijk ook de Piratenkaart.

Naar boven

Tags:
piraterij,
Zeven Provincien
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief