Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Golf van Aden: 'Wat is het wachtwoord?'

17 JUN 09 - Door Rudy Bouma

Over Rudy Bouma

Verslaggever Rudy Bouma vaart mee op het Nederlandse marinefregat 'De Zeven Provinciën'. Op zoek naar Somalische piraten in de Golf van Aden. Voor NOVAtv.nl houdt hij een weblog bij.

Mogadishu, 17 juni
Mogadishu doemt op aan de horizon. Ook in de Somalische hoofdstad zelf wordt nog regelmatig gevochten. Geert van der Bij, hoofd operationele dienst, loopt met zijn risico-analyse naar de brug.

"In de buitenwijken wordt gevochten, maar dat wordt er altijd in Mogadishu. Het goede nieuws is dat het havengebied relatief rustig is", zegt van der Bij. Toch moet iedereen op dek en op de brug een vest aan. Gehelmde militairen posteren zich gewapend aan dek. Ook op de brug doet commandant Ramaekers zijn schervenvest aan.


De kust van Mogadishu

Overdracht
Hij zal vandaag het voedseltransport dat afgelopen twee dagen is geëscorteerd door 'De Zeven Provinciën', overdragen aan de Somalische autoriteiten. Twee teams maken zich klaar voor de overdracht. Ze installeren zich in de rubberboten die zowel aan stuurboord als aan bakboord razendsnel omlaag zakken.
Met hoge snelheid springen ze over de golven richting het Noord-Koreaanse vrachtschip. Daar is het wachten op het Somalische veiligheidsteam, dat pas na een half uur wordt gesignaleerd. Maar dan keert het om onduidelijke reden terug naar de haven.

Concentratie

Concentratie op het schip

Ondertussen opperste concentratie op de brug. De kuststrook wordt nauwlettend in de gaten gehouden met verrekijkers. Vuurverdeelofficier Dmitry Kovtunenko meldt verdachte 'skiffs' (Somalische visserbootjes), een propellorvliegtuigje en voetballende jongens.

'A beautiful day'
Sergeant Joop en zijn mariniers wachten af op de rubberboten. "Over twintig minuten komt 'ie", meldt de brug. Een moessonregen steekt de kop op en doucht de zwaar bepakte mariniers op de rubberboten. Het duurt nog zeker een uur voordat het veiligheidsteam, dat de begeleiding van het voedseltransport overneemt, eindelijk aankomt. Het bestaat uit twee politie-agenten, twee burgers, kinderen(!) en steekt schril af tegen de tot de tanden bewapende Nederlanders.

"Wat is het wachtwoord?", vraagt tolk Mike Warsame.  De Somaliers moeten het juiste antwoord - 'A beautiful day' - schuldig blijven.


Het WFP-schip, met aan weerszijden de beide patrouilleschepen met mariniers

Verkeerde handen
Er heerst verwarring op de brug. De samenstelling van het Somalische team strookt ook niet met de omschrijving die eerder is doorgegeven. Het is niet de bedoeling dat een vrachtschip met 14.000 ton voedsel in verkeerde handen valt. Alles wordt per radio gedubbelcheckt. Het blijkt toch om het goede Somalische team te gaan.

Kletsnat komen de Nederlandse teams na zo'n twee uur op zee terug op de Zeven Provincien. Missie geslaagd. Op naar de Golf van Aden.

Lees ook het eerste en tweede blog van Rudy Bouma.

Naar boven

Tags:
Rudy Bouma,
Zeven Provincien,
piraterij
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief