Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Twan Huys: Revolutie

22 JUN 09

Honderdduizend mensen in de straten van Teheran scanderen tegen het zittende regime. Het is een ongekend spannend beeld. Iedereen weet dat een massale mensenmassa die de machthebbers uitdaagt, kan leiden tot een bloedbad. Maar al dagenlang gaat het bijna zonder bloedvergieten. Er vielen tot nu toe acht doden. Niemand weet of dit een fluwelen of bloedige revolutie wordt.


Kanteling van het moment
Het blijft me fascineren, wanneer kantelt het moment, verliezen mensen hun angst en lopen ze massaal de straat op? Er is een lijvig boek over geschreven door Elias Canetti getiteld ‘Massa en Macht’. Hij beschrijft daarin het fenomeen van grote groepen mensen tijdens demonstraties, dicht opeen gepropt waardoor vele zielen één worden en men zich onoverwinnelijk waant.

Ceaucescu, Milosevic en Soeharto
Het gebeurde in Boekarest toen dictator Ceaucescu werd verdreven, het overkwam Milosevic in Servië en ook de machtige president Soeharto in Indonesië.

Bij die laatste revolte in Jakarta was ik aanwezig. Duizenden studenten daagden in mei 1998 de zittend president Soeharto uit. Ze waren opgestoomd tot aan het parlementsgebouw waar ze al dagenlang de zaak bezet hielden. Wij, de pers, stonden letterlijk ingeklemd tussen de demonstranten en de zeer intimiderende oproerpolitie.

'Ga niet weg'
‘Ga niet weg’, schreeuwden de studenten ons toe, ‘de wereld moet dit zien, jullie moeten ons beschermen tegen de politie.’ Een zeer ongemakkelijke positie. We wisten dat bij charges de pers als eerste zou worden neergeslagen. Werd dit een herhaling van de bloedige opstand op het plein van de Hemelse Vrede in Peking in 1989?

Vreugde en angst
We hoopten er maar het beste van en bleven dus staan in de zinderende hitte van de revolte in Jakarta. Vreugde en angst wisselden elkaar af. Telkens weer waren er geruchten dat Soeharto soldaten en tanks op ons afstuurde. We waren een met de studenten en werden partners in crime. Niet bepaald objectief, maar wel zeer romantisch, zo’n revolutie.

Jakarta Post
Na weken demonstreren gebeurde er een wonder. Op een ochtend lag de Jakarta Post op mijn deurmat in het hotel met het bericht dat Soeharto vrijwillig zou aftreden. De revolutie was geslaagd zonder dat het uitliep op een bloedbad. Uitzinnige vreugde onder de studenten, de bevolking en de pers. Het is nog steeds een van mijn meest dierbare ervaringen tijdens een buitenlandreis.

Land uitgezet
Ik zou er veel voor overhebben nu verslag te doen vanuit de straten van Teheran. Maar daar ziet het voorlopig niet naar uit nu de NOVA verslaggevers-equipe het land is uitgezet. Hopelijk blijft de massa aan de macht en houden de machthebbers de soldaten in de kazerne.

Deze column verscheen ook in de VARA-gids.

Tags:
Twan Huys,
column
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief