Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Open brief aan Frank de Grave

2 JUL 09 - Door Twan Huys

Over Twan Huys

Twan Huys was NOVA-correspondent in de Verenigde Staten. Hij deed verslag van de Amerikaanse verkiezingen, de aanslagen, de oorlogen in Irak en Afghanistan en de verwoestingen in New Orleans. Twan Huys is nu presentator van NOVA en NOVA College Tour.

Beste Frank,

Twee maanden lang was je lid van de raad van bestuur van DSB bank van Dirk Scheringa. In mei nam je plotseling ontslag.

Het regent de afgelopen maanden klachten van DSB-klanten. De bank zou meer geld hebben geleend aan haar klanten dan goed voor hen is. Er zouden te hoge hypotheken zijn verstrekt in combinatie met zinloze koopsompolissen.

Honderden hypotheekhouders hebben nu ernstige schulden waar ze levenslang aan vast zitten. DSB wordt immoreel handelen en misschien zelfs onwettige praktijken verweten, maar dat wordt weer driftig ontkend door eigenaar Scheringa.

Nu heb jij twee maanden mogen rondkijken op het hoofdkantoor van DSB en kennelijk niet tot groot genoegen. Aan het blad Quote liet je weten: ‘Ik werk nu dertig jaar, maar dit is me nog nooit overkomen. Ik heb langdurig gesproken met de Nederlandsche Bank en die een toelichting gegeven.’

Als minister van Defensie voor de VVD heb ik je leren kennen als een open en transparant politicus met een goed oog voor de publieke zaak. Maar in de DSB kwestie duik je weg in een donker hol. Tot nu toe weiger je alle interview aanvragen over je ervaringen bij DSB.

Ik blijf toch met een paar serieuze vragen zitten en het lijkt mij in het belang van iedereen dat jij met spoed antwoord geeft.
Wat is je precies ‘overkomen’ bij DSB?
Waarom vond je het nodig de Nederlandsche Bank in te lichten over je ervaringen bij DSB?
Is er bij DSB sprake van onoorbare praktijken nu of in het verleden?
Heeft DSB bewust gekozen voor een strategie klanten zoveel mogelijk geld uit de zak te kloppen?
En zijn er inderdaad veel te hoge hypotheken verstrekt voor huizen die veel minder waard zijn?

Oh ja, en dan nog deze kwestie. Je DSB-voorganger VVD-partijgenoot Gerrit Zalm, nu voorzitter van de raad van bestuur van ABN-AMRO, heeft hij je ingelicht over schimmige praktijken die nadelig waren voor de DSB klanten? Zalm verdiende voor een driedaagse werkweek bij DSB 750.000 euro per jaar. Ik ga er vanuit dat jij deze baan niet voor minder hebt aangenomen.

Door te zwijgen beste Frank wek je op zijn minst de indruk voor een groot bedrag te zijn afgekocht door DSB. Wat kost je zwijgen? Een jaarsalaris, twee, drie

Hoe dan ook, ik hoop dat je spoedig op al deze vragen een klip en klaar antwoord wilt geven.

Groeten,

Twan Huys

Tags:
Te gast,
Twan Huys,
Frank de Grave
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief