Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Een Nederlandse Fox?

3 AUG 09 - Willem Lust in Amerika

We hebben laatst twee avonden lang naar het conservatieve Fox News gekeken. Het viel niet mee. Het is zo’n zender waar je wel eens een keer vijf, tien minuten naar kijkt, en dan weet je het wel.


Drie keer de Volkskrant
In Nederland - weet ik - woedt al een tijdje de 'drie keer de Volkskrant'- discussie. De actualiteitenrubrieken zouden uniform linksig zijn en daarom een scherpe politieke profilering moeten krijgen. Vooral 'conservatief Nederland' - ook wel pesterig omschreven als 'ontevreden rechts' - zou een eigen roeptoeter moeten krijgen: een Nederlandse Fox.

Clockwork Orange
Iedereen die dat vindt, zou dat Fox ook eens twee avonden lang moeten ondergaan: desnoods stevig gekneveld, hoofd in een bankschroef, oogleden met klemmen opengesperd: zoals de hoofdpersoon aan het einde van de film 'A Clockwork Orange'.

Socialist en leugenaar

Het is bij Fox niet alleen de overdaad aan goedkope reactionaire opvattingen; het is ook niet alleen de naargeestige eenzijdigheid. Die twee avonden is geen enkele voorstander van het Obama gezondheidszorgplan langer dan twintig seconden aan het woord geweest, en dan alleen in gemonteerde clipjes. Iedereen die in de studio zat of via een satellietverbinding ruimte kreeg om iets te zeggen, meldde op hoge toon dat die Obama natuurlijk een socialist/racist/oplichter/dief/leugenaar is, en bovendien zijn geboortebewijs heeft vervalst en eigenlijk Keniaan is en zich illegaal met list en bedrog het Witte Huis in heeft gefraudeerd.

Bush
Fox grijpt daarbij voortdurend terug op oud-Bush stafchef Karl Rove en oud-Clinton adviseur Dick Morris, niet echt types van onbesproken gedrag. (veel interessantere conservatieven - zoals George F. Will en Pat Buchanan - zitten bij ABC en MSNBC.)

IJdelheid
Het nare van Fox is niet alleen dat meningen de feiten volkomen verdringen. Het is vooral de toon van ontegengesproken zelfgenoegzaamheid, bij mannen als Sean Hannity, Bill O'Reilly en de nieuwe ster Glenn Beck, die het laatst bestond Obama een 'racist' te noemen. Die mannen zitten daar niet als dienaar van het nieuws; het zijn vorsten in het Koninkrijk Van Hun Eigen Gelijk. Alles en iedereen - ook de gasten - zijn nog slechts decorstukken. Ook in Nederland hebben we wel verwaande presentatoren. Zij allen verbleken bij deze verzengende ijdelheid.

Held en boef
Van onafhankelijke, kritische journalistiek is geen sprake meer; de standpunten zijn voorspelbaar en partijdig. Wie in een verhaal de held is en wie de boef, is volkomen afhankelijk van het partijboekje. Republikeinen zijn goed, zuiver, eerlijk, principieel; Democraten corrupt, ziek, laf, achterbaks, leugenachtig. En zo dreunt dat door, dag-in-dag-uit.

Stars-and-Stripes
Met woeste montages, jankende gitaren, decors in de kleuren van de Stars-And- Stripes, op schelle toon, voortdurend diep verontwaardigd en gekwetst.

Markt
Er is een markt voor. Het gaat goed met Fox, zeker nu links met Obama aan de macht is. Zoals ze bij de Telegraaf zeggen: Slecht Voor Het Land, Goed Voor De Krant. Aan de andere kant van het politieke spectrum hebben we het geheel tot Obama bekeerde kabelstation MSNBC. Dat klinkt vanuit Europees politiek perspectief misschien wat minder idioot, maar in sommige programma’s is het net zo rabiaat politiek rancuneus en eenzijdig als Fox. Vooral Keith Olberman doet in zijn programma niets anders dan happen naar de enkels van elke passerende Republikein, en besteedt een groot deel van zijn zendtijd aan het uitvechten van privé-ruzies met Fox-presentatoren.

Nederlandse fox?
Denkt iemand dat we dit model moeten overnemen in Nederland? Dat iemand er baat bij heeft als Netwerk en NOVA elkaar elke dag voor rotte vis uitmaken? Dat Wouter Bos voor zender A per defenitie een schurk is en voor Zender B de Nieuwe Vader des Vaderlands. Sommige mensen lijken zich erg te verheugen op 24uur per dag Zendtijd-Voor-Politieke-Partijen, met journalisten die net als in de jaren vijftig zijn geketend aan de partijlijn. Maar weet: het resultaat is doods en dor; er is geen eerlijk debat meer, geen open confrontatie van meningen, alleen maar lukrake beschietingen vanuit betonnen bunkers.

Geketende journalisten
En ook politici moeten zich afvragen of ze dit willen, die geketende journalisten. Want wie gaat er straks met wie op de loop? Rush Limbaugh - de koning van de Amerikaansen rechtse talkradio - is een veel betere communicator dan welke actuele Republikein dan ook, en laatst moest de voorzitter van de partij publiekelijk excuses aanbieden, omdat hij het bestaan had iets kritisch over King Rush te zeggen. Want die is nu de informele leider van de Republikeinse partij en de conservatieve beweging. De blafhond sleurt zijn machteloze baasje door de bosjes.

Tags:
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief