Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Gedachten over Hudson-400

12 SEP 09 - Willem Lust in Amerika

Journalisten hebben altijd wat te zeuren. Dat Nederlandse feestje in New York kost zes miljoen euro (de gemeente New York betaalt er zelf niets aan). Dat kun je veel geld vinden. Maar stel nu voor dat Nederland er niets aan gedaan had, waren we dan niet nog veel kritischer geweest? Gemiste kans! Haags provincialisme!


Old Amsterdam
Nog begin vorig jaar leek er niets van de grond te komen. Alle ministeries moesten iets doen, maar niemand leek geïnteresseerd zich ervoor in te spannen en niemand had de leiding. Totdat Balkenende vorig jaar juni voor een laatste bezoek bij president Bush was en Balkenende er na afloop - toen de journalisten de twee samen in de Oval Office mochten filmen - over begon. Toen pas kwamen de ambtenaren in beweging. Het bedrijfsleven is er nooit echt enthousiast over geworden. Heineken, Grolsch, KLM, Philips, ING hebben niet echt een overheidsfeestje nodig om hier contacten te leggen. Wel vaart rond Manhattan een hardnekkig bootje van Old Amsterdam - en ik zou zeggen hoera - want op de Amerikaanse kaasmarkt valt voor de Nederlands nog een wereld te winnen: Amerikaandse kaas smaakt naar niets.

Klompen
Maar er gebeurt tenminste iets. En het is natuurlijk een beetje pijnlijk dat kaas-haring-poffertjes-klompen-tulpen-klederdrachten-molen-gedoe van het ministerie van Landbouw dat als een circus de wereld rondreist en nu bij Wall Street staat (ik begrijp dat die demontabele molen net in China is gerestaureerd), maar misschien moeten we maar gewoon accepteren dat wij dat zijn in de ogen van de wereld.

Allure
En het is natuurlijk leuk dat Willem-Alexander en Máxima bij de Obama’s worden ontvangen. We zijn een klein land, we willen meespelen op het wereldtoneel, dan kan een beetje bravoure en charme en allure geen kwaad. Goed zo. Lees ook even het stukje op de politiek-links-kritische website Huffington Post over “stylish” Máxima: “She regularly mixes daring colors, elaborate jewelry, and sometimes even purple fur to uncover a royal mode that's all her own.”

Iets minder vleiend zijn sommige reacties...
- Máxima dressed a bit early as a X-mas tree
- She looks like a tomato with feathers.
- It looks like her head is popping out of an inflamed boil!
- It's little red riding hood!

…maar op internet zijn altijd wel mensen te vinden die iets naars willen zeggen.

Alleen Nederlanders
De Amerikaanse media hebben verder weinig belangstelling voor het bezoek, behalve dan een groot en plezierig stuk in de New York Times over het Oerol/Parade/enz festival op Governors Island. Helaas werd alles daar vandaag door de regen afgelast. We waren er gisteravond en toen waren er eigenlijk alleen Nederlanders (inclusief de goede collega Twan Huys), maar dat was ook wel weer gezellig.

Tags:
Willem Lust,
Máxima,
Hudson 400
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief