Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Open brief aan Wouter Bos

30 OKT 09 - Door Frans Alsemgeest - Den Haag

Ik zou wel eens willen weten wat Wouter Bos vindt van onderstaande suggestie?

Beste Wouter, waarom bestaat er geen keuringsdienst voor financiële producten? Een instantie die elk financieel product test en goed keurt voordat het door een bank mag worden aangeboden aan de consument.


Kennis
Banken hebben allerlei financiële medewerkers in dienst met een universitaire opleiding die voor de bank producten ontwikkelen. Wij, het gewone volk, hebben die kennis niet en als wij iets willen aanschaffen dan zijn wij afhankelijk van de betrouwbaarheid van tussenpersonen of banken en wij weten in welk voordeel dit uitloopt. Wij kunnen vaak niet doorgronden (of informatie wordt achtergehouden) wat de consequenties zijn als wij een financieel product af willen nemen.

Vertrouwen
De staat MOET ons beschermen tegen de woeker (gelegitimeerde roof) polissen en producten. Het AFM controleert de financiële markt in het algemeen maar wie controleert de producten van de banken? Wil je het vertrouwen in de financiële markt weer terug krijgen voor de gewone consumenten dan moet elk financieel product dat door banken worden verkocht goedgekeurd worden door een door u op te richten instantie: een keuringsdienst voor financiële producten. Geen keurmerk maar een stempel van eerlijkheid en redelijkheid.

Eerlijkheid
Een auto mag ook niet zo maar de weg op. Deze wordt gekeurd en als deze aan alle voorwaarde voldoet dan mag deze in Nederland worden verkocht. Of etenswaren moeten aan bepaalde standaarden voldoen om de gezondheid van de burgers te garanderen. Maar wie controleert de financiële producten op eerlijkheid en redelijkheid?

In dit geval moeten niet alleen de nieuwe producten worden gekeurd maar ook alle bestaande producten. Voldoen deze niet dat moeten deze producten van de markt worden gehaald en krijgen de klanten een nieuw goed gekeurd product.

Beste Wouter, ik wens je veel wijsheid toe.
Vriendelijke groet, Frans Alsemgeest.

Tags:
Uw Verhaal

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief