Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Twan Huys: Bokswedstrijd

18 MRT 10

Even is de NOVA studio een boksring. Op het affiche burgemeester Job Cohen versus PVV’s Hero Brinkman. De politieke equivalent van Evander Holyfield versus Mike Tyson, de zwaargewichtklasse.

Bekijk de uitzending hier


Slappe houding
Die ochtend, 28 januari 2008, publiceert Brinkman een opiniestuk in de Volkskrant. Hij noemt Cohen de lafste burgemeester van Nederland vanwege, de in zijn ogen, slappe houding van Cohen tegen moskee Al Tawheed. Die moskee is volgens Brinkman een broedplaats van radicale moslims. De mannen wisselen geen woord, voor en na de wedstrijd. Ik leid de spannendste debatwedstrijd ooit, een ‘preview’ van de strijd de komende maanden tussen Cohen en Wilders.

Een samenvatting van de wedstrijd:
Cohen: Ik weet wel dat u daar ernstige bezwaren tegen heeft, tegen extremistische moslims, dat heb ik ook, maar ook tegen moslims in het algemeen. En ik heb ook begrepen dat uw partij daarvan zegt: ‘Moslims die moeten wij niet hebben in Nederland.’ Dat kan….
Brinkman: Nee, nee, nee, dit gaat helemaal de verkeerde kant op…
Huys: Laat Cohen zijn punt afmaken..

Cohen: U wilt dat op dit punt de grondwet verandert, maar dan komt er een totaal andere rechtstaat dan wij op dit moment hebben. En dan begrijp ik niet meer zo goed wat dat te maken heeft met vrijheid voor iedereen, terwijl ik toch dacht dat uw partij, de partij voor de vrijheid heette.
Brinkman: Wij zijn de partij voor de vrijheid voor die Nederlanders die zich aan de wet houden, maar de discussie gaat erover waarom u niet de beslissing heeft genomen de moskee te sluiten.
Cohen: Daar gaat de discussie helemaal niet over , de discussie gaat erover of ik laf ben.
(…………)

Cohen: U hebt nu een paar keer gezegd dat ik de slechtste burgemeester van Nederland ben, dat staat u vrij. Mag ik daar dan wel aan toevoegen dat ik dat onnodig grievend vind, ik vind eerlijk gezegd dat u en ook andere leden van uw partij dat zo vaak doen, dat werkt polariserend en dat leidt tot haat. En haat daar is nog nooit iemand beter van geworden.
Huys: Dan doelt u op Geert Wilders, de leider van de PVV?
Cohen: Ja.

Huys: Slotwoord voor Brinkman
Brinkman: ‘Polariserend is weer het nieuwe mode woord om anderen monddood te maken. Meneer Cohen, u bent niet alleen de slechtste burgemeester, maar ook de meest naïeve burgemeester van Nederland.
Huys: Daar moet ik het bij laten, morgen zijn we er weer graag tot dan.

Twan.Huys@novatv.nl

Tags:
Job Cohen,
Twan Huys,
Hero Brinkman,
PVV,
PvdA
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief