Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bij het verdwijnen van NOVA

26 AUG 10

Het begon met een opmerking van Henk Hagoort, toen nog directeur van de EO en inmiddels voorzitter van de Raad van Bestuur van de publieke omroep. De traditionele actualiteitenrubrieken – NOVA, Netwerk en eenVandaag – vond hij te weinig onderscheidend en vooral te links. Alsof hij elke dag Drie keer de Volkskrant op de mat kreeg. Maxime Verhagen – ook toen CDA-fractievoorzitter – viel Hagoort bij.


De trend was gezet. Niet dat de bewering stevig werd onderbouwd, maar soms zijn beelden belangrijker dan de werkelijkheid.

Nieuwsuur
We zijn nu een paar jaar verder en Hilversum staat aan de vooravond van ingrijpende veranderingen. Vanmiddag presenteert de publieke omroep het nieuwe seizoen aan de verzamelde pers. Er komen meer dan 130 nieuwe programma’s. Een groot aantal bestaande programma’s, waaronder NOVA en Netwerk, verdwijnt. Nieuwsuur komt in de plaats van NOVA en de EO, de VARA en Wakker Nederland gaan het programma Uitgesproken maken met veel aandacht voor buitenland, klimaat en economie. De KRO komt met een nieuwe versie van Brandpunt en de NCRV gaat op vrijdagavond het actuele magazine Altijd Wat maken. Een programma dat moet aansluiten op het NCRV-gevoel “Samen op de wereld”. Bij EenVandaag tot slot gaat weinig veranderen.

Effectieve campagne
Tot nu toe klinkt het allemaal niet erg rechts. Maar daar zouden de twee nieuwe omroepen in het bestel, Wakker Nederland en Powned voor moeten zorgen. Wakker Nederland is vooral een initiatief van Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs. Hij wist met een soms luidruchtige maar ook effectieve campagne in zijn eigen krant genoeg leden voor een nieuwe omroep te verzamelen. Dat lukte ook een andere tak van het Telegraaf-concern, de website GeenStijl.

Rechts geluid
De twee nieuwe omroepen vinden Hilversum een verzuurd links bolwerk dat voortdurend de PvdA naar de mond praat. Dat zou worden recht gezet met een onversneden rechts geluid.
Maar toen gebeurde er iets merkwaardigs. Nadat Powned en Wakker Nederland waren toegelaten tot het bestel namen zij twee hoofdredacteuren aan die meteen al lieten weten helemaal geen spreekbuis van rechts Nederland te willen zijn.

Hartstochtelijk
De een, Powned, wil vooral Pietje Bellen op het derde net en Wakker Nederland gaat in de ochtend een gewoon nieuwsprogramma maken. Hoofdredacteur Michiel Bicker Caarten heeft niet veel op met de rechtse journalistiek waar zijn voorzitter Fons van Westerloo in zijn columns in de Telegraaf zo hartstochtelijk voor pleit.

Opblazen
Tegelijkertijd zien de twee nieuwe omroepen veel besparingsmogelijkheden in Hilversum. Bicker Caarten zegt weinig argumenten vóór een publieke omroep te kunnen bedenken en Powned wil het bestel het liefst van binnenuit opblazen. Dat is de kersverse hoofdredacteur van Powned in zijn vorige baan bij HP/deTijd bij zijn eigen blad overigens bijna gelukt. Daar is hij in een jaar tijd een kwart van z’n abonnees kwijt geraakt.

Bezuiniging
De omroepen moeten zich vanaf 6 september meer gaan profileren, laten zien waar ze voor staan. Dat is tenslotte een van de grondslagen van het huidige bestel. Daar tegenover komt het onpartijdige en ongebonden Nieuwsuur van de NOS en de NTR te staan. Als de twee nieuwkomers niet doen waarvoor ze zijn opgericht, zie ik alvast een hele interessante bezuinigingsmogelijkheid.

Carel Kuyl, hoofdredacteur

Tags:
hoofdredactioneel commentaar,
Carel Kuyl,
26 augustus 2010
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief