
actiejournalistiek
2 OKT 06
Geen kind in de cel. Onder die vlag wijdde Pieter Jan Hagens een gecombineerde radio- en televisieuitzending aan de opsluiting van het Chinese jongetje Hui. De journalist als activist. Is het de voorbode van een nieuwe trend?
Allemaal zijn ze uit op publiciteit. Vaak zijn ze vastgelopen in het bureaucratische doolhof van allerhande instanties, en hebben ze het vertrouwen in rechters en ombudsmannen verloren. Het mobiliseren van publieke verontwaardiging is het enige dat hen dan nog rest. En daar heb je de krant voor nodig. Of liever nog: het machtige emotiemedium dat televisie heet.
We zouden gemakkelijk een NOVA per week kunnen vullen met kijkers die hun eigen misstand aan de kaak willen stellen. En waarom ook niet. Achter elk verhaal schuilt wel een dieper probleem. Televisierubrieken grijpen wel vaker naar de vorm van het voorbeeld: een probleemgeval, dat model staat voor een kwestie die de maatschappij als geheel raakt. Het voorbeeld maakt het probleem tastbaar, persoonlijk en dus herkenbaar. Ideaal voor een direct en intiem medium als televisie. Het is een effectieve journalistieke werkwijze, die ook de verantwoordelijke direct raakt.
Tot nu toe is het journalistiek gebruik om -als programma- zelf geen stelling te nemen. NOVA is er om objectief te informeren; niet om partij te kiezen. Dus niet alleen oog te hebben voor de misstand zelf, maar ook voor de bestuurlijke dilemma's die er aan ten grondslag liggen. Hagens op de Middag - aangeprezen als 'het nieuwe journalistieke uithangbord van de AVRO op Radio1' - heeft dat principe overboord gezet. Minister Verdonk kwam in de uitzending nog wel aan het woord, maar met de stelling 'geen kind de cel in' liet Hagens geen misverstand bestaan over de opinie van de programmamaker zelf.
De journalist ontpopt zich als mens: kwetsbaar, subjectief, maar ook eerlijk en dus herkenbaar. Hagens sluit ook aan bij de opkomst van de blogger die via internet zijn of haar eigen visie geeft op de wereld en het nieuws. Deze vorm van burgerjournalistiek, 'civic journalism' in jargon, neemt serieuze vormen aan. De reguliere pers volgt de ontwikkelingen met argusogen. Niet alleen omdat de blogger de kloof kan overbruggen tussen het kale nieuwsfeit en de beleving van de man-in-de-straat, maar ook omdat hier sprake is van een niet te versmaden nieuwsbron.
De reguliere pers die haar deuren opent voor actievoerders, webloggers en amateurjournalisten. Het heeft risico's. Hoe voorkomt Skoeps dat er straks argeloze burgers aan de schandpaal worden genageld door wraakzuchtige buurtbewoners? Hoe voorkom je dat je als fatsoenlijk medium ruimte geeft aan racisten of criminelen?
De vraag is wat een journalist straks nog onderscheidt van een willekeurige burger met een nieuwtje of een mening. We kunnen alleen namens NOVA spreken. Wat ons betreft kan het antwoord alleen maar zijn dat van een journalist mag worden geëist dat hij zijn bronnen onderzoekt, feiten controleert en scheidt van meningen, en hoor- en wederhoor toepast - kortom dat hij betrouwbare en evenwichtige informatie verstrekt. Laten we die uitgangpunten los, dan lopen we in het moeras van eenzijdige en onbetrouwbare bronnen en verliezen we ons bestaansrecht.
De journalistiek kan het vertrouwen van de nieuwsconsument alleen terugwinnen door afstand te houden; niet door alle muren te slechten. Dat is de paradox. Objectiviteit, onafhankelijkheid. Het zijn misschien hoogdravende begrippen, maar NOVA houdt er toch maar aan vast. Natuurlijk, er zijn factoren die de keuzes die we maken subjectief beïnvloeden. Kijkcijfers, hanteerbaarheid van het nieuws ('t moet niet te saai of ingewikkeld zijn), emotionele lading - het speelt allemaal een rol bij de afwegingen die we maken. Maar dat mag een objectieve en onafhankelijke aanpak van het nieuws dat wel de uitzending haalt niet in de weg staan.
- Uitzendingen
-
Externe links
- De (on)partijdigheid van NOVA
- Uitzending 'Geen kind in de cel' (Hagensopdemiddag, AVRO)
- 'Weblog van een pedofiel' (Trouw)
- 'PCM begint baanbrekende nieuwssite' (Planet)
- Marthijn weblog (Volkskrant)
- 'Over vrijheid van meningsuiting en seks met kinderen' (Volkskrantblog ombudsman Thom Meens)
- Jeugdjournaal over 'Geen kind in de cel'
- Protestactie 'Geen kind in de cel'
- Uitzending EenVandaag 'Geen kind in de cel'