16 april uitreiking Nederlandse Muziekprijs aan Henk Neven

14-03-2011

Bariton Henk Neven ontvangt op zaterdagavond 16 april in Concert- en congresgebouw de Doelen in Rotterdam uit handen van staatssecretaris Halbe Zijlstra de Nederlandse Muziekprijs. De prijs wordt uitgereikt tijdens een concert met het Orkest van de Achttiende Eeuw en Cappella Amsterdam onder leiding van Frans Brüggen.

De Nederlandse Muziekprijs is de hoogste onderscheiding die door het Fonds Podiumkunsten, namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, aan jonge getalenteerde musici wordt toegekend. Henk Neven is de vierde laureaat dit seizoen die de Nederlandse Muziekprijs ontvangt. In november vorig jaar kreeg Ties Mellema, saxofonist, in februari Erik Bosgraaf, blokfluitist, en 20 maart krijgt Izhar Elias, gitarist, de prijs.

Henk Neven studeerde bij Maarten Koningsberger en Margreet Honig aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij met onderscheiding afstudeerde. In 2008 won hij de Mees Pierson Award. Neven ontwikkelde zich in de afgelopen jaren tot een veelgevraagd lied-, oratorium- en operazanger. Bij De Nederlandse Opera oogstte hij in 2010 veel succes met zijn vertolking van frère Léon in de St. François d’Assise van Olivier Messiaen.

Uit het rapport van de Adviescommissie Nederlandse Muziekprijs: ‘Henk Neven is gezegend met een mooie baritonstem. Met zijn heldere dictie is de uitspaak van de verschillende talen goed verzorgd en weet hij de luisteraar met zijn zang te raken. In het operarepertoire onderscheidde hij zich in de jaren dat hij het Nederlandse Muziekprijs-traject aflegde in verschillende producties in Nederland en Frankrijk. In Engeland is hij als BBC New Generation Artist terecht een veelgevraagde liedzanger’.

Bij het concert op 16 april zal Henk Neven in samenwerking met danseres Heather Ware en regisseur Marc Pantus een speciaal voor deze gelegenheid geënsceneerde versie laten horen van Bachs cantate 56, Ich will den Kreuzstab gerne tragen, aangevuld met de aria Komm süsses Kreuz uit Bachs Matthäus Passion en het Oster-Oratorium.

Prijswinnaars van de Nederlandse Muziekprijs volgen een studietraject waarin de persoonlijke muzikale ontwikkeling centraal staat. Er wordt tijdens de studie onder andere gewerkt met de beste musici uit binnen- en buitenland. Het studietraject telt meerdere kandidaten. De Adviescommissie Nederlandse Muziekprijs adviseert, na een afsluitend tentamen, aan de Raad van Bestuur van het Fonds Podiumkunsten of de prijs kan worden toegekend.

Eerdere prijswinnaars van de Nederlandse Muziekprijs waren onder andere fagottist Bram van Sambeek, violisten Janine Jansen en Liza Ferschtman, pianist Ronald Brautigam, harpisten Gwyneth Wentink en Lavinia Meijer en de cellisten Pieter Wispelwey en Quirine Viersen.

Kijk voor meer informatie over Henk Neven is te vinden op http://www.henkneven.com/  
Informatie over het concert is te vinden op http://www.dedoelen.nl/ (16 april, grote zaal 20.15uur)

Bron (Fonds Podium Kunsten)