Uitzending 30 maart: Barbara Hannigan - Canadees podiumdier

20-03-2014

De ‘fearless soprano’ en dirigent Barbara Hannigan trekt wereldwijd volle zalen met nieuwe muziek en spectaculaire operarollen.  Af en toe laadt ze op in haar geboorteland Canada, zo ook afgelopen Kerst. Een portret van een Canadees podiumdier. 

 

De Canadese, in Amsterdam wonende, sopraan Barbara Hannigan is begin veertig en nu al een legende in de wereld van de hedendaagse muziek. Als een ware ambassadrice maakt ze, de vaak moeilijk lijkende hedendaagse muziek toegankelijk voor een groot publiek. Componisten staan in de rij om voor haar te componeren.  Zo schreef George Benjamin de rol van Agnès in de prijswinnende opera Written on Skin speciaal voor haar.

Hannigan heeft niet alleen een fenomenale stem, maar wordt ook geroemd om haar acteerprestaties.  Dat ze de titelrol in de opera Lulu van Alban Berg op ballerina spitzen zong, deed iedereen versteld staan.

Ook is ze succesvol als dirigent. Op  5 april a.s. dirigeert ze in de ZaterdagMatinee het kamerorkest Ludwig en zingt gelijkertijd werken van Mozart en Stravinsky. 

 

Sandra Parry en Petra Gerrese maakten een portret van Barbara Hannigan die, als het even kan, samen met haar Nederlandse man Gijs de Lange terug gaat naar haar roots in Nova Scotia in Canada. 

Barbara gaat o.a. langs bij haar moeder die vertelt dat haar dochter als baby al voorbestemd was de muziek in te gaan. Ook bezoekt Barbara na 30 jaar haar oude muzieklerares  die van grote invloed was op haar carrière. En ze zet haar eerste stappen op het stuk grond dat ze kocht om haar eigen huis te gaan bouwen. De ongerepte natuur van Canada vormt de grootste inspiratiebron voor haar werk.

 

De uitzending eindigt met een tv registratie van het nieuwe werk Let me Tell You dat de Deense componist Hans Abrahamsen speciaal voor Hannigan componeerde. Het concert werd op 1 maart j.l. uitgevoerd in de ZaterdagMatinee met het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Yannick Nézet-Séguin. U kunt het gehele werk hier bekijken.

 

 

Deze uitzending wordt herhaald op maandag 31 maart, 00.05 uur, Ned 2.

 

Kijk de uitzending hier terug.