De Nederlandse Opera: De heksen van Venetië

06-12-2010

16 april 2011 is de première van De heksen van Venetië. De voorstellingen zijn 16 17* 17 april 2011 in Het Muziektheater Amsterdam.
Voor meer informatie kijk op: De Nederlandse OperaDe heksen van Venetië - Philip Glass 1937

Een opera speciaal voor kinderen. In december 2009 ging in Rome Philip Glass' Le Streghe di Venezia in première. Het Muziektheater Amsterdam brengt een Nederlandse versie van dit poëtische, maar beslist niet zoete sprookje.

De koning van Venetië is kinderloos. De wijsgeren kunnen hem niet helpen, maar twee feeën kweken een kindje uit een granaatappelzaadje. De koning wil geen opvolger uit een plant en houdt het 'bloemenjongetje' gevangen. Twee heksen veranderen zijn bewakers in planten en struiken, en nodigen de koning uit voor een bal. Zij vergelijken het treurige bloemenjongetje met het bloemenmeisje... Ha, hij is dus niet de enige! Waar kan hij haar vinden? Van takken en twijgen bouwt hij een grote vogel waarin hij ontsnapt. In het paleis van de heksen zoekt hij het bloemenmeisje. Onderweg komt hij monsters en een reus tegen. De moederheks vertelt hem dat het bloemenmeisje leeft in verblindend licht en tinkelend glas. In de balzaal komt zij te voorschijn uit een kristallen luchter en in de vogel vliegen ze samen weg. De koning heeft spijt van zijn ondankbaarheid; hij benoemt de twee tot het toekomstige koningspaar.