De Nederlandse Opera: Der Rosenkavalier

06-12-2010

Der Rosenkavalier: Richard Strauss 1864 1949

Première 13 mei 2011 voorstellingen 15* 18 20 23 26 29* mei 2011 in Het Muziektheater Amsterdam.

Deel I.

Nadat de Feldmarschallin en haar veel jongere minnaar, Octavian, samen de nacht hebben doorgebracht, worden ze ’s ochtends opgeschrikt door de komst van een man. Zij vrezen dat het de Feldmarschall is en Octavian verstopt zich snel. Het is echter baron Ochs auf Lerchenau, een familielid van de Marschallin. Octavian komt weer te voorschijn, verkleed als ‘Mariandl’, een kamermeisje. Hij/ zij valt bij de baron zeer in de smaak. Deze is gekomen met een verzoek: weet de Marschallin iemand die Sophie, de verloofde van Ochs, een zilveren roos als officiëel huwelijksaanzoek kan brengen? De Marschallin stelt voor dit aan Octavian op te dragen. Aldus geschiedt. Mijmerend blijft de Marschallin achter, zich in de spiegel bekijkend.

Deel II.
Octavian dient zich aan in het huis van Sophies vader, de parvenu Von Faninal. Als hij haar de roos geeft, worden de twee jonge mensen op slag verliefd op elkaar. Baron Ochs komt het huwelijkscontract ondertekenen. Intussen bevinden Octavian en Sophie zich in een innige omhelzing. Zij worden betrapt door Annina en Valzacchi, twee door Ochs ingehuurde spionnen, die de baron onmiddellijk waarschuwen. Octavian wil met de baron duelleren en verwondt hem aan zijn arm. Om Sophie van Ochs te verlossen laat Octavian de baron een briefje toekomen waarin ‘Mariandl’ hem om een afspraakje vraagt. De bedoeling is dat Sophies vader Ochs daarbij op heterdaad zal betrappen.

Deel III.
Tijdens het rendez-vous probeert Octavian/ ‘Mariandl’ op allerlei manieren zich de baron van het lijf te houden, onder meer door in scène gezette spookverschijningen. Annina komt met veel misbaar binnen en beweert dat Ochs de vader van haar kinderen is. Velen komen op het tumult af, zo ook de politie. Ochs roept dat ‘Mariandl’ Sophie is, maar valt door de mand als Faninal en de echte Sophie binnenkomen. ‘Mariandl’ verdwijnt om even later als man terug te komen. De Feldmarschallin komt poolshoogte nemen en begrijpt meteen wat er aan de hand is. Baron Ochs ruimt het veld. Na bemiddeling door de Feldmarschallin bij Faninal accepteert deze met veel genoegen Octavian als Sophies nieuwe bruidegom. Faninal begeleidt de Feldmarschallin naar huis.

Voor meer informatie kijk op de website van De Nederlandse Opera