De Nederlandse Opera: Don Giovanni

06-12-2010

Op 8 april 2011 gaat de opera Don Giovanni in première. Voorstellingen zijn op 11 14 16 18 23 25* 28 april 1* mei 2011 in Het Muziektheater Amsterdam.
Voor meer informatie kijk op: De Nederlandse Opera

I
Don Giovanni's bediende Leporello houdt buiten de wacht, terwijl zijn meester gemaskerd de slaapkamer van Donna Anna binnendringt. Giovanni komt het huis uit rennen, achtervolgd door Anna. Haar vader, de Commendatore, houdt Giovanni tegen maar wordt door deze gedood. Anna's verloofde, Don Ottavio, zweert wraak. Giovanni ruikt de aanwezigheid van een vrouw: dat blijkt zijn ex-geliefde Donna Elvira te zijn, die hem achtervolgt vanwege een trouwbelofte. Hij maakt zich uit de voeten en laat haar achter bij Leporello. Intussen zit Giovanni achter Zerlina aan, de aanstaande bruid van de jonge boer Masetto. Giovanni biedt het jonge paar een feest in zijn huis aan, maar probeert eerst Zerlina te verleiden. Elvira voorkomt dit. Anna en Ottavio, die Giovanni niet herkennen, roepen zijn hulp in om de Commendatore te wreken, maar Elvira waarschuwt hen voor de bedrieger. Bij Giovanni's afscheid herkent Anna hem aan zijn stem en ze herinnert Ottavio aan diens eed. Leporello heeft de boeren naar het huis van Giovanni gebracht. Tijdens het feest maken Anna, Elvira en Ottavio gemaskerd hun opwachting. Giovanni weet Zerlina weg te lokken, maar zij zet het op een gillen als hij handtastelijk wordt. Leporello krijgt de schuld, terwijl Giovanni zich uit de voeten maakt.

II
Leporello laat zich door Giovanni overhalen om van kleren te wisselen zodat deze het kamermeisje van Elvira kan verleiden. Tijdens een serenade worden ze betrapt door Masetto en zijn vrienden, die Giovanni in elkaar willen slaan. Deze stuurt de groep in de verkeerde richting en geeft Masetto een pak slaag. Hetzelfde dreigt Leporello te overkomen als Ottavio, Anna en Masetto hem aanzien voor zijn meester. Net op tijd neemt Elvira het voor 'Giovanni' op en Leporello maakt zich bekend. Op een kerkhof wisselen Giovanni en Leporello andermaal van kleren. Als Giovanni luid lachend over zijn laatste avontuur vertelt, begint het standbeeld van de Commendatore vermanend te spreken. Giovanni is niet onder de indruk en nodigt het beeld uit te komen souperen. Met een knik accepteert de stenen gast het aanbod. Terwijl Giovanni zit te eten, komt Elvira hem opzoeken. Ze bezweert hem zijn leven te beteren, maar tevergeefs. Elvira verlaat de kamer en slaakt een ijselijke kreet: het beeld van de Commendatore is gekomen! Zelfs hij weet Giovanni echter niet tot berouw te bewegen. De grond opent zich en temidden van helse vlammen stort Giovanni in de diepte.