December Operamaand bij NTR Podium en op Cultura24

07-12-2010

Traditiegetrouw is december de maand waarin de NTR Podium diverse opera’s in haar programmering opneemt. Rondom de opera’s zijn gesprekken, interviews en een kijkje achter de schermen te zien. Presentatie: Hans Haffmans

zo 5 dec, 13.00 uur, Ned. 2: Charles Gounod - Romeo et Juliette
Uitgevoerd door De Nederlandse Opera: ‘De dood doordrenkt de nieuwe productie van regisseur Olivier Py. Roméo en Juliette zijn hier een fysiek en vocaal hoogst aantrekkelijk paar, dat in hun intieme momenten, zoals de vier lange duetten, steeds weer weet te ontstijgen aan alle zwartgalligheid die hen omringt.’(NRC)

zo 12 dec, 13.00 uur, Ned. 2: Richard Wagner - Der Fliegende Holländer
Uitgevoerd door De Nederlandse Opera: ‘Regisseur Martin Kusej ensceneert Der Fliegende Holländer als een eigentijdse mix van de tv-series Loveboat en The Wire, mondaine luxe gemengd met de daaruit voortvloeiende angst voor indringers.' (NRC).

zo 19 dec, 13.00 uur, Ned. 2: Giacomo Puccini – La fanciulla del West
Uitgevoerd door De Nederlandse Opera: ‘Subliem gedirigeerd door Carlo Rizzi en met een schitterend zingende Eva-Maria Westbroek in de hoofdrol. […] Droge ogen zijn […] duidelijk niet de bedoeling van regisseur Nikolaus Lehnhoff.' (Volkskrant)

zo 26 dec, 13.00 uur, Ned. 2: Hector Berlioz – Les Troyens, akte 1 en 2
zo 2 jan, 13.00 uur, Ned. 2: Hector Berlioz – Les Troyens, akte 3,4 en 5
Uitgevoerd door De Nederlandse Opera: ‘Bijna zes uur duurt de monumentale en ontzagwekkende dubbel-opera Les Troyens van Hector Berlioz in de oogstrelende en lucide enscenering van Pierre Audi.' (NRC)

Cultura24 herhaalt deze opera’s op de zondagavonden de week erná om 21.00 uur.

 

Een greep uit de verdere programmering van Cultura24:

9 december Opera-matinee: 64 sterren. 23.00-23.36 uur
Verslag van de repetities door het Koor van de Nederlandse Opera voor "La Traviata" van Verdi. Het Koor van de Nederlandse Opera wordt gevolgd tijdens de repetities voor "La Traviata" in de studio en in het Muziektheater,en tijdens de voorbereidingen voor de voorstelling.

9 december Opera Compact - Pelléas et Mélisande 23.36-00.00 uur
Programma uit de vierdelige serie met highlights uit opera's, aan elkaar gepraat door verteller Lieuwe Visser. Deze aflevering: "Pelléas et Mélisande" van Debussy. Ook de andere delen worden uitgezonden in de Operamaand.

14 en 16 december Peter en zijn wolf 23.00 uur
Een spannende voorstelling in de serie Magische Muziekfabriek, naar het verhaal ‘Peter en de wolf’ met de wereldberoemde muziek van Prokofjev, samen met nieuw gecomponeerde muziek van Toek Numan.

15 en 17 december Het uur van de wolf: in de ban van de meester 23.00 uur
In de week dat Der Fliegende Holländer van R. Wagner bij NTR Podium en Cultura24 uitgezonden wordt, is bij Cultura24 een documentaire te zien over de geschiedenis van de Wagner Vereniging.