Documentaire op Radio4: een kathedraal van klank

17-03-2011

Zaterdag 16 maart 23:00 - 0:00
Website de Bedding

De documentaire van Aletta Becker is de tweede van tien in een serie ‘Componeren achter duinen en dijken’. Zij volgde componist Daan Manneke bij het ontstaan van het 'Tweede Utrechter Te Deum’, een concert voor orgel en drie koren. Traditie en 'nieuwe noten' inspireren elkaar: thema's van Bach en Bruckner en een akkoord van Messiaen worden geciteerd, net als een 'koraalmelodie' die Manneke componeerde in 1974 en sindsdien een tiental malen liet terugkeren. Ook in dit Te Deum eist deze melodie weer zijn plaats op.

Manneke laat zich graag inspireren door de natuur. Als hij op een bankje aan een riviertje vlak bij zijn huis in Breda vertoeft, beziet hij het landschap en zijn bezoekers als een compositie: hun verschijnen, de verschillende tempi van de wandelaars. Ook de in witte zandsteen opgetrokken Grote Kerk in Breda is belangrijk voor de componist. Daan Manneke: ’Al mijn muziek heeft met vocaliteit te maken: ademen, naderen, verdwijnen, verdichten en uiteenvallen, maar het belangrijkste begrip is RUIMTE’. Net als het landschap heeft deze kerk een schoonheid met een menselijke maat - niet overdonderend, maar elegant. Een schoonheid waarin je kunt wonen. En dat is precies wat Manneke met zijn composities wil: een woonbaar stuk tijd creëren.

De Bedding: muziekdocumentaires, klankbeelden, muziekessays, hoorspelen en verhalen van musici en muziekliefhebbers… De Bedding van de NTR legt de wereld achter de muziek bloot.