Introdans: 40 jaar passie voor dans

18-05-2011

Veertig jaar geleden begonnen Hans Focking en Ton Wiggers een groot avontuur. Met een gezonde dosis idealisme en pioniersgeest, werd in 1971 een dansgezelschap gestart om in eerste instantie het oosten van het land van een professioneel dansaanbod voor jong en oud te voorzien. In de huidige woonkamer van Ton Wiggers werden de eerste passen gemaakt en inmiddels is Introdans uitgegroeid tot een modern repertoiregezelschap met internationale allure.

Seizoen 2011/12, het jubileumseizoen van Introdans, bestaat uit de sprankelende jubileumproductie VIER40 met werk van Stijn Celis, Gisela Rocha en Adriaan Luteijn. Introdans kijkt terug in de tijd met het retrospectief HEMELS, met imposante werken van Nils Christe, Ed Wubbe en Gisela Rocha. Introdans Ensemble voor de Jeugd viert feest met de komische voorstelling GEKKEBEKKEN en eert meester-choreograaf Hans van Manen (die in 2012 tachtig jaar wordt) met menEERvanmanen. Beide dansersensembles delen het podium tijdens KERSTGALA en END OF SEASON. Ter gelegenheid van de 65e verjaardag van Ton Wiggers dansen zij in VIER65 en reizen naar internationale podia in België, Duitsland, Canada, China, Thailand, Verenigde Staten van Amerika en Zwitserland.

Jubileumtournee VIER40 - Introdans
Noces | Nederlandse première, choreografie: Stijn Celis, muziek: Igor Strawinski
celebrAGE | wereldpremière, choreografie: Gisela Rocha en Adriaan Luteijn, muziek: collage
m.m.v. fotograaf/filmmaker Erwin Olaf en mode/kostuumontwerper Sjaak Hullekes
Première 7 oktober 2011, Schouwburg Arnhem | Speelperiode t/m 21 december 2011


Meer info:
Introdans heeft wat te vieren! Het gezelschap werd in 1971 opgericht door twee pioniers met een hang naar avontuur én het ideaal om ook Oost-Nederland van dans te laten genieten. Nu, veertig jaar later, is Introdans een van Nederlands belangrijkste moderne balletgezelschappen met internationale allure. Met VIER40, een jubileumprogramma bestaande uit twee premièreballetten, viert Introdans deze veertigste verjaardag op grootse wijze. Het eerste werk, Noces van de Vlaamse choreograaf Stijn Celis, werd gecreëerd in Canada en wordt voor het eerst bij een ander gezelschap en in Nederland uitgevoerd. Noces heeft wereldwijd al voor veel staande ovaties gezorgd. De choreografie is gezet op “Les Noces” van Igor Strawinski, en hoewel de muziek al vaker voor dans is gebruikt, weet Celis veel moois en eigens toe te voegen. Zijn interpretatie is ruw, krachtig en intens geladen: de confrontatie tussen de mannen en vrouwen wordt uitgevoerd door een groot tableau van 24 dansers. The New York Times noemde Noces ‘extraordinary’.

Daarna volgt de jubileumcreatie celebrAGE, een feestelijke productie van de Braziliaanse Gisela Rocha en Nederlander Adriaan Luteijn, met medewerking van fotograaf/filmmaker Erwin Olaf en modeontwerper Sjaak Hullekes. De twee choreografen maken ieder een eigen werk, waarbij Rocha zich o.a. laat inspireren door de wisseling van de seizoenen, terwijl Luteijn – knipogend naar het Introdans-verleden – een ode aan de groei en ontwikkeling van de mens brengt. Voor de uitbundige grande finale slaan de twee de handen ineen.

Uitgebreid danserstableau
Voor de uitvoering van het ballet Noces wordt het danserstableau van 18 dansers uitgebreid naar 24. Artistiek directeur Roel Voorintholt volgde een aantal jaren de toptalenten van Nederlandse dansacademies: tijdens een aantal audities selecteerde hij de beste dansers. Voor deze talentontwikkeling ging Introdans een samenwerking aan met de Nationale Balletacademie (Amsterdam) en Codarts (Rotterdam).

Live muziek bij Noces
Bij dertien voorstellingen wordt de muziek van het ballet Noces live uitgevoerd door leerlingen van ArtEZ Conservatorium (vier vleugels, zes slagwerkers, vier zangsolisten en een koor van zestig medewerkers in samenwerking met Musica Vocale). Noces is met live muziek te zien tijdens het jubileumweekeinde (7, 8 en 9 oktober 2011 in Schouwburg Arnhem) en tijdens de tournee in Amsterdam, Apeldoorn, Doetinchem, Eindhoven, Enschede, ’s-Hertogenbosch, Nijmegen, Utrecht, Zoetermeer, Zwolle. In andere steden is de muziek op band.

Ouddanseres Hilde Machtelinckx keert terug
Hilde Machtelinckx danste van september 1986 tot februari 1997 bij Introdans. Zij was favoriet van het publiek met haar indrukwekkende interpretatie in diverse Introdansballetten, zoals in De Dood en het Meisje van Ed Wubbe en tijdens haar afscheid in Scheidslijn van Ton Wiggers. Na de beëindiging van haar actieve danscarrière keert Hilde eenmalig terug bij Introdans en maakt onderdeel uit van het Introdanstableau. Adriaan Luteijn nodigde haar uit voor de creatie van celebrAGE, waarmee zijn uitwerking van het thema ‘groei en ontwikkeling’ letterlijk tot uiting komt.

Bron: Introdans