Koninginnedag concert 2011: Radio Kamer Filharmonie o.l.v. Jaap van Zweden m.m.v. Simone Lamsma, viool

23-03-2011

Het Koninginnedagconcert van dit jaar in paleis Noordeinde krijgt een bijzonder programma: Jaap van Zweden dirigeert de Radio Kamer Filharmonie met als soliste Simone Lamsma. Op het programma staan twee stukken: het beroemde Vioolconcert in e-klein van Felix Mendelssohn-Bartholdy en Stravinsky’s Pulcinella.

Over de musici
De Radio Kamer Filharmonie (RKF) is één van de orkesten van het Muziek Centrum van de Omroep (MCO). Hoewel de totale opheffing van dit centrum zoals aanvankelijk in het regeerakkoord werd aangekondigd, van de baan is, is er vanwege de grote kwaliteit ervan alle aanleiding om te blijven streven naar handhaving van alle omroepensembles. De RKF is een veelzijdig orkest, dat muziek uit de stijlperiodes van de barok tot hedendaagse muziek op het hoogste niveau uitvoert.

De band tussen dirigent Jaap van Zweden en violiste Simone Lamsma is bijzonder te noemen. Het komt niet vaak voor dat een dirigent zich zo lovend uitlaat over de kwaliteiten van een jonge violiste. Volgens Van Zweden behoort zij tot de top tien van grootste violisten op dit moment in de wereld. In het programma Zomergasten van twee jaar geleden waarin van Zweden te gast was, liet hij Simone Lamsma speciaal optreden. Jaap van Zweden heeft ook een bijzondere band met de Radio Kamer Filharmonie, van 2005 tot 2010 was hij chef-dirigent en artistiek leider van dit orkest.

Over het programma
Het vioolconcert van Felix Mendelssohn-Bartholdy is een van de meest gespeelde vioolconcerten. Mendelssohn componeerde dit werk in de periode 1838-1844 en hij droeg het op aan zijn jeugdvriend de violist Ferdinand David. Tijdens de première in Leipzig op 13 maart 1845 was Ferdinand David de solist. Het werd een daverend succes.

Igor Stravinsky componeerde Pulcinella in eerste instantie als balletmuziek op verzoek van Sergej Diaghilev, de directeur van de beroemde Ballets Russes. Deze wilde een Commedia dell’ Arte-gegeven als ballet brengen op muziek van Giovanni Pergolesi georkestreerd door Stravinsky. Stravinsky heeft Pergolesi’s partituren wel bestudeerd maar herschreef de muziek. De versie voor Kamerorkest (Suite) heeft Stravinsky later gemaakt. Het stuk heeft veel kenmerken van 18e-eeuwse muziek: de doorgaande ritmische beweging, de tonale structuur, de dialoog van tutti en soli die herinnert aan het concerto grosso.

Uitzending: zaterdag 30 april 2011, om 22.30 uur op Nederland 2
Website: www.ntr.nl/ntrpodium