Maart pianistenmaand bij NTR Podium

09-02-2012

De maand maart staat bij NTR Podium volledig in het teken van de pianist. In zeven uitzendingen staan onder andere de Nederlandse pianist Hannes Minnaar, presentator en pianist Christiaan Kuyvenhoven, Brahms, de broertjes Arthur en Lucas Jussen en pianist Arthur Rubinstein centraal. Daarnaast wordt er een concertfilm van Rachmaninovs 3e pianoconcert uitgezonden, registraties van het eerste pianoconcert van Johannes Brahms en het concert voor twee piano’s en orkest van Francis Poulenc. Tegelijkertijd zal Viertakt Podium veel aandacht besteden aan pianomuziek. NTR Podium wordt op zondag rond 13.00uur en op maandag rond middernacht uitgezonden op Nederland 2.

NTR Podium
NTR Podium vertelt verhalen over mensen uit de wereld van klassieke muziek, opera en dans. Het programma biedt een kijkje in de keuken van het repetitieproces van muziek- of dansuitvoeringen. Er wordt gepraat met makers en liefhebbers die één ding gemeen hebben: allen hopen op dat ene moment dat alleen op een podium te beleven is. Het moment dat alles samenvalt. NTR Podium toont hoe men in de muziek streeft naar het hoogste: de perfecte uitvoering.

De pianistenmaand is een samenwerking tussen NTR Podium, Viertakt Podium (Radio 4), Concerthuis en Cultura24.

 

Programma maart

zondag 4 maart, 13.00 uur, Nederland 2
Pianist Hannes Minnaar
Regisseur Jan Kelder maakte vorig jaar een portret van de jonge Nederlandse pianist Hannes Minnaar nadat hij het prijswinnaar was geworden op het Koningin Elisabeth Concours in Brussel. Inmiddels is zijn debuut cd uitgekomen met werken van Rachmaninov en Ravel. (HH)

Denis Matsuev speelt ‘Rach 3’
Op 4 februari 2012 speelde Denis Matsuev het beroemde en beruchte pianoconcert van Sergei Rachmaninov: ‘Rach 3’. Regisseur Joost Honselaar maakte een film van dit spetterende concert. De kijker kruipt letterlijk in de huid van de pianist en beleeft de intimiteit, de passie en melancholie van dit stuk. Ook raakt hij versteld van de onnavolgbare virtuositeit van deze meesterpianist. In 45 minuten speelt hij duizenden noten; en je krijgt ze stuk voor stuk mee. Dichterbij kom je niet.
Bekijk hier een fragment van Rach 2 door Denis Matsuev.

maandag 5 maart, +/- 0.00 uur, Nederland 2
Denis Matsuev speelt ‘Rach 3’
Herhaling van zondag 4 maart.

zondag 11 maart, 13.00 uur, Nederland 2
Kuyvenhoven geeft les
Presentator en pianist Christiaan Kuyvenhoven geeft pianoles aan goede amateurs en praat met ze over hun liefde voor muziek.

Houdt u van Brahms?
'Houdt u van Brahms?' Met deze slogan werden Brahmsliefhebbers in Nederland opgeroepen om te vertellen over hun favoriete componist. Velen gingen de uitdaging aan om uit te leggen wat Brahms, en in het bijzonder het 1e Pianoconcert, voor ze betekent. En dat valt niet mee. Er is veel te zeggen over noten, thematiek en historische achtergrond, maar hoe beschrijf je wat die muziek daadwerkelijk met je doet? Hoe breng je ontroering of extase onder woorden?
In dit programma over het 1e Pianoconcert van Brahms een verslag van pogingen om muziek in woorden te vangen. Daarnaast interviews met pianist Naum Grubert en musicoloog Leo Samama en beelden van het concert dat plaats vond op 3 februari 2007 in het Concertgebouw in Amsterdam door pianist Naum Grubert en het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Claus Peter Flor.

maandag 12 maart, +/- 0.00 uur, Nederland 2
1e Pianoconcert van Johannes Brahms
Registratie van het concert dat plaats vond op 3 februari 2007 in het Concertgebouw in Amsterdam door pianist Naum Grubert en het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Claus Peter Flor.

Het 1e Pianoconcert was Brahms' eerste grote orkestrale werk, in eerste instantie geschreven als sonate voor twee piano's. Het concert is onlosmakelijk verbonden met zijn vriend en mentor Robert Schumann en diens vrouw Clara Wiecks. Een week nadat Brahms aan dit pianoconcert begon, deed Schumann in 1854 een zelfmoordpoging door zichzelf te verdrinken in de Rijn. Hij werd gered door een visser en verbleef de laatste twee jaar van zijn leven in een gesticht. Brahms hield van de 14 jaar oudere Clara maar zijn liefde werd niet echt beantwoord. Toch was er een periode van intimiteit tussen hen beiden. Het langzame 2e deel wordt beschouwd als een uiting van Brahms' liefde voor Clara. Hij zou tegen haar gezegd hebben: 'ik schilder een mooi portret van je, dat wordt het adagio.'

zondag 18 maart, 13.00 uur, Nederland 2
Arthur en Lucas Jussen: twee hele normale broertjes
De Hilversumse broers Lucas en Arthur Jussen zijn twee meesterpianisten. Ze hebben al in de belangrijkste concertzalen van de wereld gespeeld en staan onder begeleiding van meesterpianiste Maria João Pires en pianopedagoog Jan Wijn. In de Zaterdagmatinee van 12 september 2009 speelden zij het dubbel pianoconcert van Francis Poulenc samen met de Radio Kamer Filharmonie onder leiding van Michael Schønwandt. Zo jong als de twee broertjes in 2009 waren (Lucas 16 jaar en Arthur 12 jaar) zo veel hadden ze al gedaan: spelen voor de koningin, op het Prinsengrachtconcert en ook meerdere malen in het Koninklijk Concertgebouw. Programmamaakster Hinke Brinkman volgde het leven van de twee jongens in de laatste week voor dit belangrijke optreden in het Concertgebouw. (HH)

maandag 19 maart, +/- 0.00 uur, Nederland 2
Broers Jussen spelen Francis Poulenc– Concert voor twee piano’s en orkest
De broers Arthur en Lucas Jussen speelden in de ZaterdagMatinee van 12 september 2009 het concert voor twee piano’s en orkest van Francis Poulenc. Het is een stuk dat op hun lijf geschreven is. Het is humoristisch en heeft bravoure.

De Telegraaf zei over hen: “Poulencs concert is een geniaal showstuk dat in een matige uitvoering al snel ergernis opwekt. Bij de Jussens was het in goede handen. Hun frisse virtuositeit kwam tot uiting in de beheerste snelheid van het passagewerk, maar ook in de perfect aangevoelde filmische beladenheid van het Larghetto. Parmantig buitelden trillers en stevig aangezette akkoorden over elkaar, opgevangen en ingebed in een soepele orkestbegeleiding.”

Francis Poulenc (1899-1963) – Concert voor twee piano’s en orkest (1932)
Radio Kamer Filharmonie o.l.v. Michael Schønwandt

zondag 25 maart, 13.00 uur, Nederland 2
FILM: Arthur Rubinstein
Nieuwe film over het werk en leven van pianist Arthur Rubinstein, gemaakt met behulp van zijn dochter Eva Rubinstein. A.h.v. vele beelden van Rubinstein zelf, aan het woord en aan de piano en met behulp van honderden unieke foto’s uit het familiearchief wordt de mens achter de sterpianist zichtbaar.