MCO: Verborgen Vivaldi , het verslag.

24-03-2011

Ruim 300 toeschouwers waren dinsdagavond 15 maart jl. getuige van het vorig jaar herontdekte fluitconcert Il Gran Mogol (RV 431a) van Antonio Vivaldi. Fluitiste Carolien van ’t Hof van het Catharijne Consort (het Radio-ensemble voor oude muziek) soleerde in de Nederlandse première van dit werk. Vivaldi-kenner en artistiek leider van de ZaterdagMatinee Kees Vlaardingerbroek gaf in zijn toelichting de overeenkomsten aan van Il Gran Mogol met een ander fluitconcert van Vivaldi waarvan het middendeel is verdwenen. Il Gran Mogol is in zijn geheel teruggevonden in de familiearchieven van de Schotse adellijke familie Kerr; alleen de tweede vioolpartij ontbrak, maar kon eenvoudig worden gereconstrueerd aan de hand van het verwante fluitconcert van Vivaldi.

De Muziekbibliotheek van de Omroep had een kleine tentoonstelling samengesteld met bijzondere Vivaldi-uitgaven, en de fotokopieën van het Schotse manuscript van Il Gran Mogol. Manager Martie Severt van de Muziekbibliotheek vertelde in zijn introductie dat de bibliotheek beschikt over 1.167 uitgaven van werken van Vivaldi, van De Vier Jaargetijden tot Il Gran Mogol (uitgave: Launton, HH, 2010). Ter vergelijking: van Bach bevinden zich 1.901 uitgaven in de catalogus, van Händel 2.091, Beethoven 1.000, Schubert 817, Wagner 434, Webern 113, Stravinsky 424, Adams 70 en Louis Andriessen 135. Het is duidelijk: de Muziekbibliotheek van de Omroep beschikt over de grootste collectie bladmuziek in Nederland.

Op het programma stonden verder uiteraard vooral werken van Vivaldi, onder meer zijn Concert in C voor strijkers RV 114 en de Sonate in C voor fluit, viool, fagot en basso continuo. Klavecinist Pieter-Jan Belder speelde nog het met Vivaldi verwante eerste deel uit Bachs Italienisches Konzert BWV 971.bron: MCO