NTR Podium: Het Nationale Ballet danst Don Quichot

25-12-2010  NED2  (dans)

Don Quichot, dat tot het succesrepertoire van prestigieuze gezelschappen als het Bolsjoi Ballet en American Ballet Theatre behoort, is een oogverblindend vertoon van levenslust, virtuositeit en Spaans temperament. De spetterende sprongencombinaties, duizelingwekkende pirouetten en kittige spitzenvariaties die vast onderdeel van de productie zijn, geven aan de uitvoerenden alle gelegenheid hun technische kwaliteiten te etaleren. Tegelijkertijd doet het komische, aan Cervantes’ meesterwerk ontleende verhaal een sterk beroep op de acteertalenten van de dansers.
Don Quichot behoort vanaf de eerste opvoering in februari 2010 tot het succesrepertoire van Het Nationale Ballet. Met Peter de Jong (Maxi) als Don Quichot en Karel de Rooij (Mini) als Sancho Panza. Het is voor het eerst dat een volledige Don Quichot in Nederland is uitgebracht. Choreograaf Alexei Ratmansky putte daarbij inspiratie uit het libretto van de eerste Don Quichot-versie van Marius Petipa, uit 1869. Daarnaast heeft de voormalig artistiek directeur van het Bolsjoi Ballet eigen elementen en nieuwe choreografieën aan het ballet toegevoegd. De naar de tijd van Cervantes verwijzende vormgeving van de productie is van de beroemde Franse ontwerper Jérôme Kaplan.
De hoofdrollen van Kitri en Basilio worden gedanst door eerste solisten Anna Tsygankova en Matthew Golding. Ze zijn ook in het dagelijks leven partners, een romance die ontstond tijdens Don Quichot.

De pers over Don Quichot
“Het is elke keer weer een belevenis mee te maken hoe het Muziektheater langzaam maar zeker in lichterlaaie wordt gezet door de spectaculaire dans. Op de première dansten opnieuw Anna Tsygankova en Matthew Golding de hoofdrollen van Kitri en Basilio. Ze vormen samen een droompaar, zij prachtig lyrisch en expressief, hij jongensachtig uitbundig en meeslepend. Het vonkt tussen de twee en zo springen de vonken ook over en weer tussen toneel en zaal.” (de Telegraaf)

choreografie: Alexei Ratmansky, naar Marius Petipa
muziek: Ludwig Minkus
live begeleid door: Holland Symfonia o.l.v. Kevin Rhodes

Neem een kijkje achter de schermen

 

Het Nationale Ballet danst voor het eerst in Nederland de volledige versie van Don Quichot. Rolverdeling: Don Quichot: Peter de Jong. Sancho Panza: Karel de Rooij.