NTR Podium: Prijs Klassiek - Radio-ensembles en Lucinda Childs' Dance

24-10-2010  NED2  (dans)

Het zal u niet ontgaan zijn: de Radio-ensembles hebben een gigantische inhaalslag gemaakt en staan nu bovenaan de lijst van Prijs Klassiek. Anna Enquist vertelt deze week waarom zij vindt dat deze ensembles als vijfde onderwerp in de finale moet staan.

Daarna een documentaire over de Amerikaanse postmoderne danser en choreografe Lucinda Childs. Zij wordt gevolgd in New York, waar zij een eigen meesterwerk danst en in Nederland, waar zij als choreograaf aan het werk is bij Introdans.
Lucinda Childs begon haar carrière in NY in 1963 als lid van het Judson Dance Theater, een groep avantgarde kunstenaars die gezien worden als de grondleggers van de postmoderne dans. Na de oprichting van haar eigen dansgezelschap in 1973 werkte ze samen met groten als Robert Wilson, John Adams, Frank Gehry en Plilip Glass.
Haar eerste grote internationale succes was Einstein on the Beach, een opera van Philip Glass en Robert Wilson. Voor Dance, een choreografie uit ’79 op muziek van Philip Glass in film/decor van Sol Lewitt, ontving Lucinda een Guggenheim Fellowship. Dit meesterwerk is de rode draad in deze documentaire. We zien Lucinda in NY waar zij Dance opnieuw opvoert tijdens het Lincoln Center Out of Doors Festival 2010. Daarnaast volgen we haar in Arnhem tijdens de voorbereidingen van het stuk bij Introdans, waar het als onderdeel van Sterren en Strepen in premiere zal gaan. Voor dit programma haalde Introdans de koning en de koningin van de moderne dans, Hans van Manen en Lucinda Childs, bij elkaar om hun stukken in een programma te vertonen. We horen dan ook prominenten uit de danswereld over haar invloed op de Nederlandse moderne dans.

Een film van Manon Lichtveld en Bas Westerhof

 

-Prijs Klassiek. Langzamerhand tekenen zich de contouren af rondom de spannende wedstrijd van de Nederlandse Klassieke Muziek: Prijs Klassiek. Wie staat er op 7 november naast pianist Ralph van Raat, dirigent Otto Tausk, harpiste Lavinia Meijer en blokfluitist Erik Bosgraaf als vijfde pleitbezorger in de finale? -Introdans: Lucinda Childs. Documentaire over de Amerikaanse postmoderne danseres en choreografe Lucinda Childs. Zij wordt gevolgd in New York, waar zij een eigen meesterwerk danst en in Nederland, waar zij als choreograaf aan het werk is bij Introdans.