Philip Glass dit weekend in Amsterdam.

26-04-2012

Philip Glass presenteert een unieke, door hem samengestelde avond met filmmuziek en dans. De meester Glass opent de avond zelf met een optreden. Dirigent Michael Riesman zal met het M & M Ensemble suites van de klassieker ‘Dracula’ en het Oscargenomineerde ‘The Hours’ uitvoeren. Choreograaf Koert Stuyf presenteert de wereldpremière van zijn werk ‘Intaglio’, met muziek van Philip Glass, waarop Ellen Edinoff zal dansen.
Philip Glass kan zonder twijfel worden gerekend tot de belangrijkste componisten van de laatste vijftig jaar. Glass heeft vele soundtracks voor speelfilms en documentaires op zijn naam staan, hetgeen hem diverse onderscheidingen heeft opgeleverd, waaronder een Golden Globe, en daarnaast drie Oscar-nominaties.

De samenwerking tussen Riesman en Glass gaat terug tot 1974. Riesman begon als keyboardspeler in het Philip Glass Ensemble, sinds 1976 is hij de dirigent. Toen Glass in 1999 een Golden Globe Award voor ‘The Truman Show’ soundtrack kreeg, riep hij Riesman publiekelijk uit tot genie. Riesman was ook bij de opnames dirigent van de vanavond gespeelde suites ‘Dracula’ en ‘The Hours’, maar ook van andere Glass-composities waaronder ‘Einstein on the Beach’, ‘Glassworks’ en ‘The Photographer’.

Naast de uitvoering van werk van Philip Glass zijn deze avond ook enkele invloedrijke, bevriende kunstenaars uitgenodigd door de componist. Choreograaf Koert Stuyf, van oorsprong schilder en beeldhouwer, maakte samen met zijn muze, de onnavolgbare danseres Ellen Edinoff in de jaren ‘70 naam met zijn onconventionele en experimentele dansvoorstellingen. Zij worden gezien als pioniers van de experimentele dans. Als bijzondere toevoeging aan deze afwisselende avond vindt de wereldpremière van het werk ‘Intaglio’ plaats op muziek van Philip Glass.

NTR Podium zal hier op 27 mei a.s. een korte reportage over uitzenden.


Bron:de Melkweg.