Uitzending 14 december: Gurre-Lieder

14-12-2014

Operamaand: In een extra lange uitzending de registratie van de scenische wereldpremière van Arnold Schönbergs Gurre-Lieder. 

 

De Gurre-Lieder van Arnold Schönberg is een groots opgezette cantate met vijf solisten, koor en orkest. Nooit eerder werd dit werk geënsceneerd op het podium gebracht, maar regisseur Pierre Audi van De Nationale Opera waagt de stap. NTR Podium zendt dit unieke project in zijn geheel uit. Van 13.00 tot 15.00 uur. TV-regie: Misjel Vermeiren.

 

Koning Waldemar bemint Tove. Zij is een mysterieuze figuur, verbonden aan de mensenwereld én aan die van de vogels. Koningin Helvig is jaloers en laat Tove vermoorden. De Woudduif bericht hierover in een ontroerend lied. Waldemar klaagt God aan. Er volgen nachtmerrieachtige taferelen − met een boer als de stem van het volk, en een nar die waanzinnig is geworden. Een woest leger dat in de oorlog is omgekomen raast als een horde geesten in het rond. De stralende zonsopkomst waarmee het stuk eindigt, geeft aan hoe onbeduidend het menselijk lot is in vergelijking met de macht van de natuur.

 

Muzikale leiding:  Marc Albrecht

Regie:  Pierre Audi

Decor en kostuums:  Christof Hetzer

Licht:  Jean Kalman

Video:  Martin Eidenberger

Dramaturgie:  Klaus Bertisch

Koor:  Chorus from 'De Nationale Opera'

Instudering:  Thomas Eitler

Koor:  KammerChor des ChorForum Essen

Instudering:  Alexander Eberle

Algehele koorleiding:  Thomas Eitler

Waldemar:  Burkhard Fritz

Tove:  Emily Magee

Waldtaube:  Anna Larsson

Bauer:  Markus Marquardt

Klaus Narr:  Wolfgang Ablinger-Sperrhacke

Sprecher:  Sunnyi Melles

 

Zondag 13.00 uur op NPO2.