Uitzending 14 september: Gurre-Lieder en Harry Sparnaay, pionier op de basklarinet

14-09-2014

Een reportage over de rol van het Koor van de Nationale Opera in de scenische wereldpremière van Gurre-Lieder van Arnold Schönberg én een portret van basklarinettist Harry Sparnaay. 

 

De Gurre-Lieder van Arnold Schönberg is een groots opgezette cantate met vijf solisten, koor en orkest. Niet eerder werd dit werk geënsceneerd op het podium gebracht, maar regisseur Pierre Audi van De Nationale Opera waagt de stap. Bijzonder is de rol van het Koor van De Nationale Opera in dit werk. Zij zingen onder andere de overweldigende slothymne van de Gurre-Lieder. Joost van Krieken volgt het Koor van De Nationale Opera in aanloop naar de première.

 

Daarna een muzikaal portret van Harry Sparnaay, wereldberoemd pionier van de basklarinet. Van oudsher speelde de basklarinet een schaduwrol in het orkest. Er bestond vrijwel geen solo- of ensemblerepertoire voor het instrument. Harry Sparnaay bracht daar met een niet aflatende inzet verandering in. Ondertussen zijn meer dan 650 composities speciaal voor hem geschreven door hedendaagse componisten uit de gehele wereld. Roderik de Man componeert voor deze gelegenheid een stuk voor basklarinet en audiotrack en we zien hoe beiden dit nieuwe werk ‘Yuxtaposiciones’ repeteren. Hierbij volgen de filmmakers de musicus tijdens zijn afwisselende werkzaamheden als docent, dirigent en vooral als uitvoerder van hedendaagse muziek. En we bezoeken Harry en zijn vrouw Silvia thuis in Spanje, we zien hem gedreven lesgeven aan de ESMUC te Barcelona en volgen hem naar de klarinetfabriek Buffet Crampon waar hij nieuwe instrumenten test. Een ode aan een veelzijdig musicus.

 

Een documentaire van Andras Hamelberg en Minou de Leeuw.

 

Deze uitzending wordt herhaald op maandag 15 september, 24.00 uur, NPO2.

 

Kijk de uitzending hier terug.