Uitzending 15 juni: Martijn Paddings eerste opera: Laika

15-06-2014

De Nederlandse componist Martijn Padding schreef in opdracht van De Nationale Opera en het Holland Festival zijn eerste grote opera: Laika.

 

Het libretto werd geschreven door P.F. Thomése en voor de regie is de internationaal vermaarde videokunstenaar Aernout Mik gevraagd. In NTR Podium zijn fragmenten uit de opera te zien die ingeleid worden door de componist.

 

Robbert is een gevierd televisiepresentator, maar hij is de oppervlakkigheid van het wereldje waarin hij zich beweegt meer dan zat. Als zijn moeder hem herinnert aan zijn jongensdroom van een leven tussen de sterren, neemt hij contact op met kosmonaut Yuri Gagarin en het hondje Laika, die nog steeds door de ruimte zweven. Robbert besluit zich bij hen te voegen in het heelal en dit aardse bestaan te verruilen voor de eeuwigheid.

 

In vier zeer afwisselende akten laten componist Martijn Padding, librettist P.F. Thomése en regisseur Aernout Mik op een pakkende, spottende en prikkelende manier zien dat de wereld ook zonder televisie wel zal blijven doordraaien.

 

Laika wordt gezongen door een geheel Nederlandse cast, met o.a. in de hoofdrol Thomas Oliemans (Robbert), en wordt uitgevoerd door het ensemble Asko|Schönberg en VOCAALLAB o.l.v. Etienne Siebens

 

De opera Laika beleefde op 3 juni zijn wereldpremière en was t/m 8 juni te zien in het Holland Festival.

 

Kijk hier de promo voor de uitzending.

 

 

Aansluitend een registratie van het Eerste Vioolconcert (1977) van Philip Glass uitgevoerd door solist Karen Gomyo en het Residentie Orkest o.l.v. Brad Lubman. Dit concert vond plaats in de ZaterdagMatinee van 8 februari 2014.

 

 

Deze uitzending wordt herhaald op maandag 16 juni rond middernacht op Ned 2.

 

Kijk de uitzending hier terug.