Uitzending 16 november: Lisztconcours 2014

11-11-2014

Van 26 oktober tot 8 november 2014 vindt het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours voor de 10e keer plaats. NTR Podium volgt de drie finalisten tijdens de spannende dagen voor en na de finale. 

 

Tijdens voorrondes in New York, Moskou, Beijing en Utrecht worden 24 kandidaten geselecteerd. De internationale talenten komen twee weken lang naar Utrecht om de jury ervan te overtuigen dat zij dé nieuwe Liszt-vertolker zijn. Uiteindelijk blijven er drie laureaten over: Mengjie Han, Mariam Batsashvili en Peter Klimo. 

 

Regisseur Sandra Parry volgt deze pianisten. Thuis bij een gastgezin bereiden ze zich voor op de intensieve wedstrijd én de periode erna, want de winnaar geeft de dag na de finale meteen een concert. De Georgische Mariam Batsashvili won op 8 november de eerste prijs van de tiende International Franz Liszt Competition. De tweede prijs ging naar Peter Klimo uit de Verenigde Staten, en de derde prijs naar de Nederlandse Mengjie Han, die ook de publieksprijs otnving. Wat beweegt de winnares, die haar leven een jaar lang gaat wijden aan de muziek van Franz Liszt?

Aansluitend dirigeert Jan Willem de Vriend Het Symfonie Orkest : Le Tombeau de Couperin van Maurice Ravel. Maurice Ravel schreef Le Tombeau de Couperin als ode aan gesneuvelde soldaten tijdens de Eerste Wereld Oorlog.  

Deze uitzending wordt herhaald op maandag 17 november, 24.00 uur, NPO 2.

 

Meer informatie over het Lisztconcours.

 

Kijk hier de uitzending terug.