Uitzending 2 november: Cellobiënnale

02-11-2014

Tv-portret van meestercellist Mischa Maisky die zich tijdens de Cello Biënnale (Amsterdam, Muziekgebouw aan ‘t IJ, 16 t/m 25 okt) van verschillende kanten laat zien.

 

De van oorsprong Russische Mischa Maisky is een van de meest aansprekende cellisten ter wereld. Hij kreeg les van cellogiganten Mstislav Rostropovitsj en Gregor Piatigorsky en ontwikkelde zich tot een wereldwijd veelgevraagd artiest. Hij staat bekend om zijn intense en temperamentvolle manier van spelen en bereikt daarmee een heel groot publiek.

 

Tijdens de Cello Biënnale komt de 67-jarige cellist maar liefst vijf keer in actie. NTR Podium volgt hem tijdens het geven van een masterclass aan jonge cellisten, tijdens het spelen van de tweede cellosuite van Bach, tijdens zijn recital met zijn dochter Lily Maisky en tijdens zijn aandeel in het slotconcert op zaterdag 25 oktober.

 

Presentator Hans Haffmans spreekt met hem o.a. over zijn bewogen jonge jaren in Rusland, zijn herinneringen aan zijn leraar Mstislav Rostropovitsj, over les krijgen en les geven, over zijn veelbesproken Bach-interpretaties en over het voor hem zo bijzondere samenspel met zijn kinderen.

 

De uitzending eindigt met een tv-registratie van de slotavond van de Cello Biënnale waarin hoogtepunten uit het festival nog een keer te horen zijn: met o.a. zangeres Nora Fischer, cellisten Giovanni Sollima, 2 Cello’s, Johannes Moser, Nicolas Altstaedt en natuurlijk Mischa Maisky.

Bekijk hier een preview van het slotconcert van de Cello Biënnale. 4CELLOS: Mischa Maisky, Giovanni Sollima, Luka Sulic en Stjepan Hauser spelen samen Thunderstruck van AC/DC. Ze worden begeleid door het Jong Nederlands Blazers Ensemble en alle musici die tijdens het festival hebben gespeeld en nog aanwezig waren.

 

 

Kijk hier naar het optreden dat Mischa en Lily Maisky samen gaven, met liederen van o.a. Mozart, Schubert en Tsjaikovski. Exclusief te zien op het web!

 

 

Deze uitzending wordt herhaald op maandag 3 november, 24.00 uur, NPO 2.