Uitzending 26 oktober: NTR Dansmaand: Nacho Duato, de nieuwe Tsaar en dansfilm Deep End Dance

26-10-2014

Deze week de documentaire Nacho Duato, de nieuwe Tsaar (Disportrait) van Ulrik Wivel & Alejandro Alvarez en de dansfilm Deep End Dance van David Bolger en Conor Horgan.

 

De Spaanse choreograaf Nacho Duato is in de danswereld een internationaal begrip. Twintig jaar lang leidde hij zeer succesvol in Madrid het Companiá Nacional de Danza, maar werd in 2010 door de Minister van Cultuur om onduidelijke redenen ontslagen. Op uitnodiging van een steenrijke Russische miljardair vertrekt hij naar Sint Petersburg om – als eerste buitenlander in 100 jaar – het behoudende Mikhailovsky Ballet te gaan leiden. Vol overgave en werkdrift werpt Duato zich in het nieuwe avontuur en probeert het traditionele gezelschap in een andere richting te duwen. Dat is niet makkelijk, zo blijkt en Nacho Duato raakt steeds meer in een cultureel en sociaal isolement.

 

Danser en choreograaf David Bolger maakte samen regisseur Conor Horgan de dansfilm Deep End Dance. De 76-jarige moeder van David speelt een grote rol in deze dansfilm die grotendeels onder water is opgenomen. Zij werkte lang in het zwembad waar de film is opgenomen en waar David heeft leren zwemmen. In Deep End Dance komen zijn liefde voor water en voor dans prachtig bijeen.

 

Deze uitzending wordt op maandag 27 oktober herhaald, om 24.05 uur op NPO 2.