Uitzending 7 december: Laika

07-12-2014

De hele maand december staat NTR Podium in het teken van opera. De Nederlandse componist Martijn Padding schreef in opdracht van De Nationale Opera en het Holland Festival zijn eerste grote opera: Laika.

 

Het libretto werd geschreven door P.F. Thomése en voor de regie is de internationaal vermaarde videokunstenaar Aernout Mik gevraagd. In NTR Podium zijn fragmenten uit de opera te zien die ingeleid worden door de componist.

 

Robbert is een gevierd televisiepresentator, maar hij is de oppervlakkigheid van het wereldje waarin hij zich beweegt meer dan zat. Als zijn moeder hem herinnert aan zijn jongensdroom van een leven tussen de sterren, neemt hij contact op met kosmonaut Yuri Gagarin en het hondje Laika, die nog steeds door de ruimte zweven. Robbert besluit zich bij hen te voegen in het heelal en dit aardse bestaan te verruilen voor de eeuwigheid.

 

In vier zeer afwisselende akten laten componist Martijn Padding, librettist P.F. Thomése en regisseur Aernout Mik op een pakkende, spottende en prikkelende manier zien dat de wereld ook zonder televisie wel zal blijven doordraaien.

 

Laika wordt gezongen door een geheel Nederlandse cast, met o.a. in de hoofdrol Thomas Oliemans (Robbert), en wordt uitgevoerd door het ensemble Asko|Schönberg en VOCAALLAB o.l.v. Etienne Siebens

 

De opera Laika beleefde op 3 juni zijn wereldpremière en was t/m 8 juni te zien in het Holland Festival.

 

Kijk hier de promo voor de uitzending.

Laika, een productie van De Nationale Opera en Holland Festival met steun van het Fonds voor de Podiumkunsten, de Johannes Vermeer Prijs en het Mondriaan Fonds.

 

Martijn Padding. Libretto P.F. Thomése

Muzikale leiding:  Etienne Siebens

Regie:  Aernout Mik, Marjoleine Boonstra

Decor:  Aernout Mik, Elsje de Bruijn

Kostuums:  Aernout Mik, Elisabetta Pian

Licht:  Uri Rapaport

Geluid:  Frank van der Weij

Vocaal ensemble:  VOCAALLAB

Orkest:  Asko|Schönberg

Robbert:  Thomas Oliemans

Trix Dominatrix:  Claron McFadden

Ricardo:  Marcel Beekman

Moeder:  Helena Rasker

Grimelda:  Marieke Steenhoek

Joeri Gagarin:  Dennis Wilgenhof

Leporello:  Mattijs van de Woerd

Laika:  kindersopraan van Vocaal Talent Nederland: Leonie Meijer, Bas Julius Brons, Nimaro Dorine Ochan Ocheng (cover).

 

Zondag 13.00 uur op NPO2.